EK-serie: Rusland rekent op Hiddink

6 juni 2008, 21:12   Bijgewerkt: 6 juni 2008, 21:24

Op 7 juni 2008 wordt in Basel het EK voetbal geopend. Vanaf die dag doen 16 landen een gooi naar een plek in de finale, die ruim drie weken later gespeeld wordt in Wenen. In de periode voorafgaand aan dit toernooi stelt FCUpdate.nl alle deelnemende landen aan jullie voor. Deze week in deel 16: Rusland.

Sinds Nederland in de finale van het EK 1988 met 2-0 te sterk was, is het bergafwaarts gegaan met Russische voetbalploeg. Rusland, dat tot 1992 door het leven ging als de Sovjet-Unie en in 1992 éénmalig deelnam onder de naam Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), was in de laatste achttien jaar weliswaar vaak van de partij op grote toernooien, maar presteerde weinig. In 1990, 1992, 1994, 2002 en 2004 werden de Russen al in de eerste ronde uitgeschakeld. Tussendoor, in 1996 en 2000 was het land zelfs niet eens present.

Guud Hiddink

Guud Hiddink

De blikvanger: Andrei Arshavin

Andrei Arshavin zal deze weken vaak terugdenken aan 21 november 2007. Die dag was Rusland met 0-1 te sterk voor Andorra en plaatste het zich voor het EK, omdat Kroatië op Wembley van Engeland won. Maar toch zal Arshavin met gemengde gevoelens het stadion verlaten hebben. De spelmaker kreeg in de 84ste minuut, volkomen onnodig, een rode kaart. Deze prent leverde hem een schorsing voor het EK op, waardoor hij de eerste twee duels van het toernooi moet missen.

Andrei Arshavin

Andrei Arshavin

Hector Moreno Arshavin Zenit

Hector Moreno Arshavin Zenit

De oude bekende: Roman Pavlyuchenko

Je zou het bijna vergeten, maar Engeland verloor haar kansen op EK-deelname eigenlijk al veel eerder, dan in de memorabele wedstrijd op de slotdag tegen Kroatië (2-3). Dat Engeland zich tegen de Kroaten alsnog kón plaatsen voor het EK, dankte het aan een uitglijder van Rusland tegen Israël (2-1). Zonder die nederlaag, had Rusland de hulp van Kroatië niet eens nodig gehad.

Dat het echter alsnog mis ging voor de Engelsen, kwam door Roman Pavlyuchenko. De spits van Spartak Moskou kwam in de 58ste minuut in de ploeg voor de onzichtbare Aleksandr Kerzhakov en zette de wedstrijd hoogstpersoonlijk op zijn kop. Door treffers in de 69ste (strafschop) en 73ste (rebound) minuut boog Pavlyuchenko de 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong, waardoor Rusland de Engelsen voorbij ging op de ranglijst. Pavlyuchenko had zo een belangrijk aandeel in de uiteindelijke EK-kwalificatie van de Russen. En aangezien Andrei Arshavin (schorsing) en Pavel Pogrebnyak (blessure) voorlopig niet inzetbaar zijn, is de kans groot dat de 26-jarige aanvaller tijdens het eerste EK-duel in de basis staat. Spanje is gewaarschuwd.

De bondscoach: Guus Hiddink

Hiddink

Hiddink

Hiddink

Hiddink

In de zomer van 2006 klopte de Russische bond aan bij Hiddink. De coach was na vier jaar PSV toe aan iets nieuws en de Russen wilden dat de Achterhoeker ging bouwen aan een nieuwe Russische ploeg, die zich weer zou kunnen meten met de mondiale top. Het doel was het WK 2010, maar Hiddink zou Hiddink niet zijn als hij direct resultaat zou boeken. Mede dankzij de opmars van Russische clubs, zoals CSKA Moskou en FC Zenit, is Rusland plotseling weer een land om rekening mee te houden. Zeker met zo'n coach op de bank.

De prognose: kwartfinale

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen