EK-serie: Turkije rekent op nieuwe generatie

21 mei 2008, 15:45   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Op 7 juni 2008 wordt in Basel het EK voetbal geopend. Vanaf die dag doen 16 landen een gooi naar een plek in de finale, die ruim drie weken later gespeeld wordt in Wenen. In de periode voorafgaand aan dit toernooi stelt FCUpdate.nl alle deelnemende landen aan jullie voor. Deze week in deel 13: Turkije.

Ineens waren ze daar, in de eerste jaren van deze eeuw. Na decennia waarin de nationale ploeg van Turkije weinig klaarspeelde en zich zelden plaatste voor EK's of WK's, stond er in 2000 en 2002 ineens een ploeg waar je 'u' tegen zei. Tijdens EURO 2000 werd ten koste van België en Zweden de kwartfinale gehaald, waarin Portugal te sterk was. Deze kwartfinaleplaats was voor Turkse begrippen al een topprestatie, maar twee jaar later werd dit goede optreden flink overtroffen. De Turken waren één van de smaakmakers van het WK in Japan en Zuid-Korea en sneuvelden pas in de halve finale, na een 1-0 nederlaag tegen de latere wereldkampioen Brazilië. 

Door deze ietwat ongelukkige nederlagen, heeft Turkije de kans laten liggen om de successen van 2000 en 2002 een vervolg te geven. Een aantal smaakmakers uit de ploeg van 2002, zoals Ümit Davala, Arif Erdem, Ilhan Manzic en Bülent Korkmaz, zijn inmiddels gestopt. Bovendien zijn ook Hakan Sükür, Rüstü Recber en Hasan Sas een flink dagje ouder geworden. Met een nieuwe generatie wil Turkije komende zomer dan ook terugkeren naar de Europese top.

De blikvanger: Nihat Kahveci

Bij absentie van Sükür moet het in de Turkse frontlinie vooral komen van Nihat Kahveci (28), hij is de man die nu voor goals moet zorgen. Die rol gaat hem prima af, want in de slotfase van de kwalificatiecyclus maakte hij zowel tegen Noorwegen (1-2) als Bosnië (1-0) het winnende doelpunt. Mede hierdoor is hij opgeklommen naar de zesde plaats op de topscorerslijst aller tijden van de nationale ploeg van Turkije.

Nihat Kahveci

Nihat Kahveci

De oude bekende: Rüstü Reçber

Turkse spelers en internationale topclubs, het is voorlopig geen gelukkige combinatie. Alleen in Duitsland spelen een aantal Turken écht op topniveau (Yildiray Bastürk en de gebroeders Altintop), maar daarbuiten wil het vaak niet vlotten. Alleen Emre Belözoglu wist ook in Italië en Engeland naam te maken, maar hij is daarmee een uitzondering. Want zelfs Hakan Sükür en Rüstü Reçber, twee absolute sterren van het WK 2002, bakten er in het buitenland niets van.

Rustu Reçber

Rustu Reçber

Na dit toernooi had Rüstü de clubs voor het uitkiezen. Arsenal en Manchester United toonde interesse in de keeper, die echter besloot zijn tot 2003 lopende contract bij Fenerbahce uit te dienen. In 2003 waagde hij de overstap naar het buitenland. Hij tekende een contract bij FC Barcelona, waar hij definitief naam hoopte te maken als één van de beste keepers ter wereld. Het omgekeerde gebeurde echter. De Turk verloor de concurrentiestrijd van Victor Valdes en áls hij speelde, maakte Rüstü steevast een aantal blunders. Zo verloor Barça een competitieduel tegen Racing Santander met 3-0, door drie fouten van Rüstü.

Na één jaar keerde Rüstü, met de staart tussen de benen, terug naar Turkije. Hij tekende bij zijn oude club Fenerbahçe, maar na een meningsverschil met de clubleiding stapte hij in 2007 over naar stadgenoot en aartsrivaal Besiktas. De inmiddels 35-jarige doelman behoort nog altijd tot de Turkse selectie, maar is op het EK vermoedelijk tweede keus achter Volkan Demirel.

De bondscoach: Fatih Terim

Terim

Terim

Door deze successen had Terim in 2000 de clubs voor het uitkiezen. Uiteindelijk koos de Turk voor Fiorentina. In Florence kende Terim een vliegende start, maar hij botste met de clubleiding. Toen de resultaten vervolgens minder werden, werd Terim op straat gezet. De coach hoefde echter niet te wanhopen, want hij kon in de zomer van 2001 aan de slag bij AC Milan. Ook dat avontuur werd echter geen succes. Na vijf maanden werd Terim ontslagen, waarna hij terugkeerde naar Turkije. Hij trad in dienst bij zijn oude liefde Galatasaray, maar de successen van zijn eerste periode bleven uit. Na twee magere jaren hield Terim het voor gezien en besloot hij een jaartje afstand te nemen van het voetbal. Na dit 'sabbatical year', in 2005 werd hij voor de tweede keer aangesteld als bondscoach.

De prognose: eerste ronde eruit

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen