EK-serie: Frankrijk rekent op de nieuwe koning

5 mei 2008, 15:00

Op 7 juni 2008 wordt in Basel het EK voetbal geopend. Vanaf die dag doen 16 landen een gooi naar een plek in de finale, die ruim drie weken later gespeeld wordt in Wenen. In de periode voorafgaand aan dit toernooi stelt FCUpdate.nl alle deelnemende landen aan jullie voor. Deze week in deel 11: Frankrijk.

Hoe vreemd interlandvoetbal in elkaar zit, bewijst Frankrijk. Want wie de resultaten van de afgelopen jaren op een rij zet, kan niet anders concluderen dat dan de ploeg in een diepe crisis verkeert. De Fransen grossierden de laatste jaren in puntverlies, zowel in de cyclus naar het WK 2006 als het EK 2008. Niet voor niets zat de ploeg bij de loting voor het komende EK in pot 4, want inhield dat het van alle EK-deelnemers in de afgelopen jaren het minst goed gepresenteerd heeft.

wereldbeker

wereldbeker

Door dit resultaat is Frankrijk ook voor het komende EK één van de topfavorieten. Kan Frankrijk nu weer pieken op het juiste moment?

De blikvanger: Franck Ribery

Le roi est mort, vive le roi (de koning is dood, leve de koning), is een bekende spreuk uit de Franse geschiedenis. De spreuk dateert uit de tijd van Lodewijk de 16e, maar is nog altijd actueel. Want jarenlang was Zinedine Zidane de absolute koning van het Franse voetbal, maar twee jaar na diens afscheid heeft voetbalminnend Frankrijk een nieuwe koning gevonden. Franck Ribery is de man die de komende jaren de Franse voetbalharten sneller moet doen kloppen.

Tijdens het WK in Duitsland beleefde Ribery zijn internationale doorbraak. Hij veroverde een basisplaats, scoorde in de achtste finale tegen Spanje en ontwikkelde zich tot één van de smaakmakers van de Franse ploeg. Na dit WK had Ribery de clubs voor het uitkiezen, maar Marseille weigerde mee te werken aan een transfer. Toen een jaar later Bayern München bereid was om 26 miljoen euro te betalen voor de aanvallende middenvelder, ging Marseille echter overstag. In München was Ribery in zijn eerste seizoen direct de grote uitblinker.

De oude bekende: Julien Escude

Een basisplaats zal hij niet hebben, maar de kans is groot dat Julien Escude komende zomer tot de Franse EK-selectie behoort. De broer van tennisser Nicolas Escude heeft zich de laatste jaren, in dienst van FC Sevilla, ontwikkeld tot één van de betere centrumverdedigers van Frankrijk. In Spanje en Frankrijk is Escudé een gewaardeerde kracht, die altijd zijn mannetje staat. Hoe anders was die situatie in Nederland, enkele jaren geleden. Want in dienst van Ajax had Escude weliswaar lang een basisplaats, maar er was altijd ook wel kritiek op de Fransman.

De bondscoach: Raymond Domenech

Na het teleurstellend verlopen EK van 2004, waarin Frankrijk in de kwartfinale sneuvelde, werd Raymond Domenech aangesteld als nieuwe bondscoach van het nationale elftal. De 56-jarige Fransman was sinds 1993 al verantwoordelijk voor verschillende nationale jeugdelftallen. In 1985 begon zijn loopbaan als trainer, bij het bescheiden Mulhouse. Na vier seizoenen vertrok hij naar Olympique Lyon, de huidige alleenheerser in de Franse competitie.

Dit traject begon goed, maar naarmate de cyclus vorderde kwam de klad er in. Bovendien nam de kritiek op de beslissing van Domenech om spits David Trezeguet consequent buiten de selectie te laten, steeds verder toe. Toch is Domenech nog altijd bondscoach en zal hij ook in de Alpenlanden op de bank zitten. Maar de kans lijkt klein dat de impopulaire coach na het EK een nieuw contract aangeboden krijgt.

De prognose: tweede plaats

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen