Ajax zet Eindhovens feest in de ijskast

Ger
29 maart 2008, 21:26   Bijgewerkt: 30 maart 2008, 00:15

PSV moet nog zeker een week wachten met het vieren van de naderende landstitel. Doordat Ajax zaterdagavond in de strijd om de tweede plaats zegevierde bij SC Heerenveen (2-4), kunnen de Eindhovenaren nog geen beslissend gat slaan. De Amsterdamse zege was vooral te danken aan verdedigingsfouten van de Friese club, waar Miralem Sulejmani zich opnieuw kroonde tot absolute uitblinker.

Koster koos in Friesland voor Kenneth Perez, die samen met aanvoerder Edgar Davids en Rasmus Lindgren het middenveld vormde. De Deen acteerde op de rechterflank achter Dennis Rommedahl. De opzet van Koster kwam in het eerste kwartier goed uit de verf. Ajax had het initiatief in handen en kreeg via Luis Suarez een prima kans om de score te openen. De Uruguayaan zag zijn kopbal, uit een vrije trap van Perez, knap uit het doel worden getikt door Rob van Dijk.

SC Heerenveen, waar Michal Svec de geblesseerde Calvin Jong-A-Pin verving, kwam na de openingsfase beter in de wedstrijd. In een tijdsbestek van tien minuten dwong de thuisclub een handvol mogelijkheden af. Vooral Michael Bradley en Miralem Sulejmani, al wekenlang de Friese smaakmakers, wisten het dwingende voetbal niet in een doelpunt uit te drukken.

Het kwartier direct na de thee bracht volop opwinding in het volgepakte Abe Lenstra Stadion. Al in de eerste minuut na rust had Huntelaar de tweede treffer namens de bezoekers moeten scoren. De aanvaller kopte een vrije trap in kansrijke positie voorlangs. Onder het toeziend oog van bondscoach én toekomstig Ajax-trainer Marco van Basten bracht Sulejmani de Amsterdammers vervolgens in serieuze verlegenheid.

De getalenteerde Serviër wervelde continu door de Ajax-defensie en raakte binnen acht minuten liefst drie keer het aluminium. Tussendoor wist Ajax opnieuw te scoren dankzij een Friese verdedigingsfout. Gianni Zuiverloon legde Jan Vertonghen binnen de zestien neer, waarna Perez de strafschop vakkundig benutte. Heerenveen én Sulejmani kregen op het uur toch loon naar werken. De kleine technicus sneed wederom door de verdediging en schoot nu wel binnen: 1-2.

In de slotfase wist Huntelaar wel zijn tweede doelpunt van de avond te scoren. Pas daarna kon ook Heerenveen nog een keer juichen. Vanaf de rand van het strafschopgebied vuurde Danijel Pranjic de bal langs Maarten Stekelenburg: 2-4. Door de zege slaat Ajax de aanval van Heerenveen op de tweede plaats af. Bovendien moet lijstaanvoerder PSV nog minimaal een week wachten voordat het kampioenschap bijgeschreven kan worden.