Twente slaat Ajax knock-out in strijd om landstitel

23 maart 2008, 16:14   Bijgewerkt: 23 maart 2008, 17:05

Ajax is definitief afgehaakt in de strijd om de titel. Op bezoek bij FC Twente gingen de Amsterdammers met 2-1 onderuit, waardoor de achterstand op PSV met nog slechts vier duels te gaan opgelopen is tot zeven punten. Hierdoor kan PSV volgende week, op bezoek bij NEC, al kampioen van Nederland worden.

Maar vijftien punten halen uit vijf wedstrijden, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je het programma van Ajax er bij pakt. Want de ploeg moest nog op bezoek bij FC Twente, Heerenveen en Groningen, drie ploegen die in eigen stadion zeer moeilijk te verslaan zijn.

Pas na de pauze, met Leonardo als extra aanvaller in het veld in plaats van Edgar Davids, maakte Ajax de indruk dat het knokte voor haar laatste kans. Amper twee minuten na de hervatting had Huntelaar de 0-1 op zijn schoen, maar het schot van de spits ging net voorlangs. Een kwartier later was het wel raak, maar daarvoor had Ajax wel de hulp van Twente-verdediger Douglas nodig. De pas 20-jarige Braziliaan werkte de bal ongelukkig over zijn eigen doelman Boschker.

Hierna bracht Koster met Kenneth Perez nog wel een extra aanvaller in het veld, maar tot goals leidde dit Amsterdamse slotoffensief niet. Ajax leek nog wel een ideale mogelijkheid op de 2-1 te krijgen toen Luis Suarez in de 86ste minuut in het strafschopgebied omver gekegeld werd door Twente-keeper Boschker, maar arbiter Van Hulten verzuimde de bal op de stip te leggen. Hierdoor leek het duel uit te lopen op een gelijkspel, maar in blessuretijd besliste Eljero Elia anders. Hij werkte de 2-1 achter doelman Gentenaar, waarmee hij vooral PSV een uitstekende dienst bewees. De Eindhovenaren kunnen nu volgende week al, op bezoek bij NEC, kampioen worden.