EK-serie: Polen hoopt op nieuwe stunt Don Leo

1 januari 2008, 11:00   Bijgewerkt: 1 januari 2008, 12:42

Op 7 juni 2008 wordt in Basel het EK voetbal geopend. Vanaf die dag doen 16 landen een gooi naar een plek in de finale, die ruim drie weken later gespeeld wordt in Wenen. In de periode voorafgaand aan dit toernooi stelt FCUpdate.nl alle deelnemende landen aan jullie voor. Deze week in deel 2: Polen.

Leo Beenhakker blijft een fenomeen. Alle clubs en landen die hij in zijn lange carrière onder zijn hoede gehad heeft, passen amper meer op één A4'tje. De Rotterdammer loopt al ruim veertig jaar mee in het trainerswereldje, maar lijkt wel als goede wijn: hoe ouder, hoe beter. Want nu, op 65-jarige leeftijd, is hij bezig met één van de grootste stunts uit zijn loopbaan. Het lukte hem immers om iets te doen wat niemand hem ooit voordeed, namelijk Polen naar een EK voetbal loodsen.

De blikvanger: Ebi Smolarek

Overigens verliep de periode van Smolarek bij Feyenoord sowieso grillig. Hij werd snel gezien als een groot talent, maar brak nooit echt definitief door. Bovendien werd hij in 2002 door de UEFA geschorst, omdat hij betrapt werd op het gebruik van cannabis. Hierdoor mist hij onder meer de UEFA Cup-finale tegen Borussia Dortmund, de club waar hij enkele jaren later zijn doorbraak zou beleven.

De oude bekende: Jakub Blaszczykowski

Borussia Dortmund had genoeg gezien en haalde 'de kleine Figo', zoals de Poolse legende Zbigniew Boniek de kleine middenvelder noemt, naar Duitsland. In Dortmund veroverde Blaszczykowski direct een basisplaats. Overigens gaat de inmiddels 22-jarige middenvelder daar niet door het leven als Blaszczykowski, maar als 'Kuba', een afkorting van zijn voornaam Jakub. De reden daarvoor is simpel: de naam Blaszczykowski past amper op het shirt...Op het EK 'heet' hij waarschijnlijk wel gewoon Blaszczykowski en zal niemand er versteld van staat als hij één van de smaakmakers wordt in het team van Polen.

De bondscoach: Leo Beenhakker

Don Leo Beenhakker is al ruim veertig jaar actief als trainer. In het midden van de jaren '60 zette hij bij SV Epe zijn eerste stappen in zijn trainersloopbaan. Nadat hij als voetballer onder meer gespeeld had bij Zwat-Wit'28 en Xerxes, kwam hij er al snel achter dat zijn kwaliteiten vooral aan de andere kant van het spelletje lagen. Na een periode als assistent bij Go Ahead Eagles stond hij in 1972 als 30-jarige voor het eerst aan het hoofd van een club uit het betaald voetbal. Beenhakker ging aan de slag bij Cambuur en na een jaar bij Go Ahead kwam hij in 1976 bij de jeugdopleiding van Feyenoord terecht. De geboren Rotterdammers werd echter al snel weggehaald door aartsrivaal Ajax, waar hij van 1978 tot 1981 hoofdtrainer was.

Leo Beenhakker

Leo Beenhakker

Vervolgens zorgde hij voor een enorme stunt door Trinidad & Tobago naar het WK te loodsen en daar prompt een punt te pakken tegen het sterke Zweden (0-0). De tweede ronde was te hoog gegrepen, maar de manier waarop Beenhakker de kwaliteitsarme Soca Warriors in Duitsland liet voetballen oogstte alom waardering. Diezelfde waardering was er ook toen hij in april 2007 op 'no cure no pay'-basis Feyenoord de helpende hand toestak, door als interim-coach in te stappen. Het doel werd niet bereikt, maar Beenhakker zorgde ontegenzeglijk voor een ommekeer bij de op dat moment in een diepe crisis verkerende topclub.

De prognose: eerste ronde eruit

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen