Oranje wint ook van Thailand

6 juni 2007, 15:57   Bijgewerkt: 6 juni 2007, 17:54

Het Nederlands elftal heeft het voetbalseizoen woensdagavond afgesloten met een 3-1 zege op Thailand. In de broeiende hitte van de Bangkok had de score gezien het krachtsverschil eigenlijk veel hoger moeten uitvallen.

De wedstrijd zal bij de spelers waarschijnlijk niet beklijven door de uitslag, die was eigenlijk niet meer dan normaal. De manier waarop het duel begon, zal iets meer indruk gemaakt hebben. In Thailand is koning Bhumibol onwaarschijnlijk populair en aangezien hij dit jaar 80 wordt, lopen de Thai helemaal warm voor hem. Om acht uur 's ochtends en zes uur 's avonds klinkt in Thailand het volkslied en moet iedereen halt houden. Een raar gezicht in een stad die bruist van het leven. Bovendien zijn de portretten van de koning op vrijwel elke straathoek te zien.

Voor de wedstrijd begon, was er een minuut of tien ingelast voor enkele ceremoniële plichtplegingen. De voetballers van Oranje stonden al die tijd netjes in het gelid met een brandend, geel kaarsje in de hand. Na het aansteken van een kaars ter ere van Bhumibol, het spelen van enkele Koninklijke lieden én een spectaculair vuurwerk, was het eindelijk tijd voor de volksliederen van beide landen.

Oranje stond toen al voor. Al in de derde minuut maakte Rafael van der Vaart de openingstreffer, zijn derde goal in vier dagen. Tegen Zuid-Korea maakte hij de beide doelpunten. Na een mooi steekpassje van Wesley Sneijder verschalkte hij doelman Kosin Hathairattnakool met een tegendraads schot. Vlak voor de pauze kopte John Heitinga de 2-0 binnen, na een goede corner van Sneijder.

Tien minuten na de pauze kwam Oranje door een goal van invaller Jan Vennegoor of Hesselink op 3-0. De goal was een intikker, maar de aanval die er aan vooraf ging was schitterend. Sneijder doorkliefde door een mooie combinatie met Van der Vaart de Thaise verdediging en stelde vervolgens Vennegoor of Hesselink in staat zijn eerste goal in Oranje te maken.

Tot groot enthousiasme van de Thaise fans verzorgde Tawan Sripan in de 66e minuut uit een directe vrije trap de eindstand op 3-1.