Puntverlies PSV na blunder Da Costa

Puntverlies PSV na blunder Da Costa

31 maart 2007 – Koploper PSV kan zich opmaken voor een uiterst zenuwachtig slot van de competitie. De Eindhovenaren slaagden er zaterdagavond niet in om NAC Breda te verslaan, waardoor de marges aan kop van de eredivisie wel erg klein worden. In Breda kwam de ploeg van trainer Ronald Koeman niet verder dan 1-1. Als nummer twee Ajax zondag wint van Heracles is het gat naar PSV nog maar drie punten.

Ronald Koeman beloofde voorafgaand aan de wedstrijd tegen NAC dat zijn elftal een getergde indruk zou maken. Zijn elftal verspeelde vlak voor de interlandpauze van twee weken een riante voorsprong in de eredivisie door met 5-1 te verliezen van Ajax. De Amsterdammers verkleinden de kloof naar PSV daarmee tot overzienbare proporties.

Het duel tegen NAC werd daardoor direct cruciaal. PSV heeft de laatste weken van de competitie een lastig programma en moet nog op bezoek bij NEC en FC Utrecht en krijgt Vitesse en FC Twente nog thuis. "Ik denk dat de ploeg nu wel gaat reageren, je kunt niet alles over je kant laten gaan", aldus Koeman in zijn voorbeschouwing.

De oefenmeester was de laatste weken vooral erg ontevreden over de opbouw van achteruit. Omdat PSV verdediger Alex waarschijnlijk de rest van het seizoen moet missen, besloot Koeman om Phillip Cocu naar achteren te halen. De routinier is opbouwend sterk en slaagt er meestal ook wel in om een bal tegen te houden. Maar Cocu kan eigenlijk alles; enkele weken geleden gebruikte Koeman hem nog als tweede spits.

PSV trof in NAC een tegenstander die ook nog volop in de race in om de prijzen. De Bredanaars zijn bezig aan een prima seizoen en hopen aan het einde van deze jaargang bij de beste negen te horen. Daarmee kwalificeert de ploeg zich voor de play-offs om Europees voetbal. De strijd in de middenmoot van de eredivisie is hevig, waardoor de club elk punt hard nodig heeft.

NAC toonde zich in het eigen stadion geen moment onder de indruk van de Eindhovenaren. De ploeg van trainer Ernie Brandts speelde vrijuit en aanvallend. Die speelwijze had eerder dit seizoen al tot een 3-0-overwinning in de beker geleid. In de eerste helft hield de thuisploeg zich goed staande tegen de regerend landskampioen, zonder écht grote kansen af te dwingen. Na de pauze was NAC lange tijd de beste ploeg.

PSV miste in die fase vooral het loopvermogen en de intelligentie van Ibrahim Afellay. De middenvelder, die deze week zijn debuut maakte in het Nederlands elftal, bleef geblesseerd achter in de kleedkamer. NAC kreeg daardoor een overwicht op het middenveld.

In de 62e minuut kwam NAC zelfs op voorsprong, al had het daar wel een fout van Manuel da Costa voor nodig. De Portugees liet zich op kinderlijke wijze verrassen door Arne Slot, die vervolgens de rust bewaarde en Gomes verschalkte: 1-0. In de fase voor de openingstreffer was de goalie nog belangrijk geweest voor PSV door enkele keren handelend op te treden bij Bredase kansen.

PSV kwam uiteindelijk toch nog op gelijke hoogte (1-1) door een fraai afstandsschot van Jefferson Farfan. In het resterende kwartier hadden beide ploegen nog kans op de overwinning. Invaller Mika Väyrynen tilde een bal net over de lat en aan de andere kant was Diba nog dichtbij een treffer. Tot goals leidde het niet, waardoor PSV opnieuw punten verspeelde en daarmee het slot van de competitie nog spannender heeft gemaakt.

gerelateerd