Dit zijn de nieuwe spelregels voor het komende seizoen

24 maart 2023, 17:41   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Iedereen herinnert zich nog de psychologische oorlogsvoering van Argentinië-doelman Emiliano Martínez tijdens de strafschoppenseries op het afgelopen WK. De sluitpost haalde allerlei fratsen uit om de nemers uit hun concentratie te halen. Met ingang van aankomend seizoen zullen dit soort scenario's zich niet meer voortdoen. Het International Football Association Board (IFAB) heeft namelijk een aantal wijzigingen gepubliceerd die vanaf volgend seizoen worden doorgevoerd in de spelregels.

Zo zijn dus vooral keepers de dupe van de spelregelveranderingen. Een van de nieuwe regels is dat doelmannen de nemers niet meer op een 'respectloze wijze' mogen afleiden. Zo is het onder meer niet meer toegestaan om het penaltymoment te vertragen. Ook mogen de goalies geen paal of lat meer aanraken voordat de strafschop wordt genomen. Mede door de acties van Martínez kwam dit onderwerp ter sprake binnen de reglementenbond.

Meer blessuretijd

Ook gaan scheidsrechters beter letten op de tijd die verloren gaat tijdens het vieren van een doelpunt. Dit neemt volgens de IFAB teveel tijd in beslag, en daardoor moeten scheidsrechters er meer minuten bijtellen na de reguliere speeltijd. De kans is daarom aanzienlijk dat de blessuretijd in wedstrijden nog groter wordt dan dat hij al was. 

Daarnaast was er weleens onduidelijkheid over reservespelers of stafleden die in het veld stonden tijdens het vallen van een doelpunt. De vraag was dan of scheidsrechters de goal moesten afkeuren. IFAB heeft verduidelijkt: 'Als de onbevoegde persoon geen deel uitmaakt van het spel, hoeft de arbiter het doelpunt niet te annuleren.'

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen