Deze interland doet nog altijd pijn bij Blind: "Liet m'n vader in de steek"

22 maart 2023, 20:12   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Hoewel Daley Blind bij Bayern München vaker wel dan niet op de bank zit, kreeg hij vorige week 'gewoon' een uitnodiging van Ronald Koeman voor de kwalificatieduels van het Nederlands elftal met Frankrijk en Gibraltar. De vleugelverdediger kan deze interlandperiode zijn honderdste wedstrijd in Oranje spelen. In gesprek met De Telegraaf blikt hij terug op zijn 'mooiste' en 'minste' interland.

Het Nederlands elftal werkte in 2014 zonder hoge verwachtingen toe naar het WK in Brazilië. De ploeg van toenmalig bondscoach Van Gaal was een paar maanden voor de start van het eindtoernooi nog volledig zoek gespeeld door Frankrijk en moest het in Brazilië in de groepsfase opnemen tegen onder meer Spanje en Chili. Oranje verbaasde echter vriend en vijand door Spanje in de eerste groepswedstrijd op een 5-1 nederlaag te trakteren.

Een belangrijke rol was er toen weggelegd voor Blind. "Mijn WK-debuut in 2014, de openingswedstrijd tegen Spanje, die we met 5-1 wonnen en waarbij ik met een pass van achteruit een assist gaf bij de 1-1 met het legendarische doelpunt van Robin van Persie", vertelt de verdediger over zijn 'mooiste' interland. "Die bal heeft mijn leven veranderd, omdat ik met deze ene bal direct in de hele wereld op de kaart stond."

Oranje reikte in Brazilië tot de halve finale. In de strijd om de bronzen plak rekende het Nederlands elftal overtuigend af met het gastland. Ook aan die wedstrijd koestert Blind goede herinneringen. "Ik maakte één van mijn drie interlanddoelpunten. Nota bene met rechts. De andere treffers waren in de vriendschappelijke interland tegen Mexico en op het laatste WK tegen de Verenigde Staten", vertelt de verdediger van Bayern München.

Lees ook: Guardiola zorgt voor 'ideale opvolger' van Blind bij Oranje

Slechte herinneringen aan Turkije

Zijn 'minste' interland komt vanzelfsprekend ook ter sprake. "Turkije uit in Konya, op 6 september 2015. Mijn vader als bondscoach op de bank, gewisseld in de 74e minuut en met 3-0 verloren. Ik liet mijn vader zo in de steek, zo voelde het. Ik liet het Nederlands elftal en mezelf in de steek. Andere dieptepunten in mijn Oranje-carrière blijven het gemiste EK 2016 in Frankrijk en het WK 2018 in Rusland. Dat doet nog steeds pijn."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen