Guardiola zorgt voor 'ideale opvolger' van Blind bij Oranje

22 maart 2023, 18:52   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Daley Blind was tijdens het afgelopen WK in Qatar onomstreden bij het Nederlands elftal. Ook gedurende de eerste periode van Ronald Koeman als bondscoach was Blind zeker van zijn plek op de linksbackpositie. Maar daar lijkt deze week al verandering in te komen. Nathan Aké maakt veel indruk bij Manchester City. Volgens Pieter Zwart van Voetbal International is Aké de 'ideale opvolger' van Blind.

Het was in aanloop naar het WK in Qatar vrijwel geen moment rustig rond de persoon van Blind. Hoewel hij bij Ajax geregeld het mikpunt van kritiek was, kon hij onder toenmalig trainer Alfred Schreuder in eerste instantie rekenen op een basisplaats. Maar daar kwam in de laatste wedstrijden van de eerste seizoenshelft plots verandering in. Blind werkte als reservespeler toe naar het WK. Onder Louis van Gaal kon de routinier echter 'gewoon' rekenen op een basisplaats.

Een paar maanden later is niet Blind, maar Aké de eerste linksback van Oranje. Aké is van nature een centrale verdediger en maakte in die rol ook indruk in Qatar, maar Pep Guardiola ziet bij Manchester City een andere rol voor hem weggelegd. 'Voor Koeman lijkt de positiewissel van Aké extra prettig omdat dit past bij de tactiek die hij eerder gehanteerd heeft bij Oranje', schrijft Zwart. 'In zijn vorige periode als bondscoach wilde hij een elftal dat makkelijk kon schakelen van vier naar achterin en omgekeerd. Denzel Dumfries speelde daar als opkomende rechtsback een hoofdrol in, Blind was destijds de linksachter die meer teruggetrokken opereerde.'

Het perspectief van Blind bij het Nederlands elftal is echter veranderd. Waar hij een paar maanden geleden dus nog basisspeler was tijdens het WK, stond er vorige week een vraagteken achter zijn uitverkiezing. Blind maakte eind vorig jaar de verrassende overstap van Ajax naar Bayern München, maar zit in Duitsland vooral op de bank. Maar volgens Zwart hoeft Koeman zich geen zorgen te maken om de linksbackpositie. 'Nu de 33-jarige Blind op leeftijd dreigt te komen, dient met Aké de ideale opvolger aan', schrijft de hoofdredacteur van VI.

Lees ook: De meest logische Oranje XI voor Frankrijk: twee basisdebutanten

Koeman kan niet meer om Aké heen

Volgens Zwart is de positiewisseling van Aké ook om een andere reden goed nieuws voor Koeman. 'In essentie kampt Koeman namelijk met dezelfde uitdagingen als in zijn eerste periode. Zeker op de rechterflank ontbreekt bij Oranje een specifieke vleugelaanvaller. Met het opstellen van een opkomende back als Dumfries of Jeremie Frimpong op die flank kan dat ondervangen worden. In dat geval kan Koeman in de voorhoede kiezen voor een extra middenvelder. Dergelijke keuzes beginnen allemaal met een linksachter die zijn rol juist defensiever invult. Aké is daarvoor de perfecte kandidaat. Kijk daarom niet vreemd op als Koeman binnenkort zegt: 'Het Nederlands elftal kan niet goed spelen zonder Aké'.'

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen