Arsenal laat na Nederlandse feestavond compleet te maken

16 maart 2023, 23:50   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Arsenal is er niet in geslaagd de feestelijke Nederlandse avond in Europa van een perfect einde te voorzien. De Gunners bogen in de kwartfinale van de Europa League in eigen huis na strafschoppen het hoofd voor Sporting Clube de Portugal, waardoor Portugal nog altijd een kans heeft om Nederland te achterhalen op de zesde plaats van de UEFA-coëfficiëntenlijst. 

Nadat de heenwedstrijd in Lissabon in 2-2 was geëindigd moest Premier League-koploper Arsenal in eigen huis de klus zien te klaren. Manager Mikel Arteta liet met zijn basisopstelling echter zien dat de landstitel de hoogste prioriteit geniet in het Emirates Stadium. Onder meer Martin Ødegaard, Bukayo Saka en Thomas Partey startten op de bank, terwijl oud-Feyenoorder Reiss Nelson juist een zeldzame basisplaats toebedeeld kreeg, net als de van een knieblessure teruggekeerde Gabriel Jesus. Bij Sporting stond Jerry St. Juste opnieuw op het wedstrijdformulier. 

Erik ten Hag haalde zich de woede van de Arsenal-supporters op de hals toen hij eerder deze week beweerde dat de Londenaren - in tegenstelling tot zijn Manchester United -  vrijwel geen blessures kennen dit seizoen. Arsenal logenstrafte die bewering donderdag al binnen twintig minuten toen verdedigers Takehiro Tomiyasu en William Saliba met een kwetsuur vervangen moesten worden door Ben White en Rob Holding. Tussen beide wissels in had aanvoerder Granit Xhaka de ploeg al op voorsprong geschoten door een rebound te benutten na een schot van Gabriel Martinelli. Dat werd ook de ruststand, mede omdat voormalig Excelsior-speler Marcus Edwards een kans om zeep hielp.

Lees ook: Erik ten Hag maakt Arsenal-fans boos met opmerking op persconferentie

Voor Jesus zat het duel er na de eerste helft op, hij werd vervangen door Leandro Trossard die afgelopen weekend nog drie assist leverde tegen stadgenoot Fulham. Sporting begon fel aan het tweede bedrijf en Arsenal-doelman Aaron Ramsdale moest al vroeg in actie komen om bij de eerste paal de gelijkmaker van Esgaio te voorkomen. Het bleek slechts uitstel van executie, want na een uur was daar toch de 1-1 toen Pedro Gonçalves van vlak over de middellijn zag dat Ramsdale ver voor zijn doel stond en daarvan met een schitterende uithaal profiteerde. Arteta moest iets doen en bracht met Thomas Partey en Bukayo Saka twee van zijn vaste krachten voor Nelson en Jorginho. 

De Portugezen bleven echter dominant en kregen de grootste kansen in deze fase. De grootste was voor Edwards, maar weer kon Ramsdale reddend optreden, ditmaal met enig fortuin omdat hij de bal in het gezicht kreeg. De doelman bleef daarna even liggen maar kon gelukkig voor Arteta toch verder. Met de vijf wissels al opgesoupeerd en de titelstrijd in de Premier League in het achterhoofd leek Arsenal een verlenging te willen voorkomen, maar pogingen daartoe van Fábio Vieira en Martinelli haalden niets uit. Waar Arsenal al na een dik uur door de vijf wissels heen was, bracht Sporting-trainer Rúben Amorim pas in de 89ste minuut een eerste reserve binnen de lijnen in de persoon van aanvaller Youssef Chermiti. Ook hij kon echter een verlenging niet voorkomen.

Daarin was de eerste grote kans voor Trossard, maar de Belg raakte via doelman Adán de paal. In de bijgetelde dertig minuten kreeg Arsenal wel een extra wisselmogelijkheid, die Arteta benutte door ook Ødegaard binnen de lijnen te brengen. De Noor leek de ploeg van nieuw elan te voorzien en verdediger Gabriel kreeg in de tweede helft van de extra tijd kort na elkaar twee gouden kopkansen op de winnende treffer. Adán stond echter beide keren een doelpunt in de weg. Sporting eindigde het duel met tien man nadat Manuel Ugarte zijn tweede gele kaart kreeg voor een roekeloze tackle op Saka. Ook met een man meer wist Arsenal echter geen beslissing te forceren, waardoor strafschoppen na 120 minuten voor de beslissing moesten zorgen. 

St. Juste benutte namens Sporting de eerste penalty door Ramsdale met een hard schot in de kruising te verschalken. Ook de daaropvolgende strafschoppen gingen erin, totdat Gabriel Martinelli als vijfde aan mocht leggen namens Arsenal. Adán keerde de inzet van de Braziliaan, waarna Nuno Santos kalm bleef en Sporting naar de kwartfinale schoot. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen