AZ vernedert Real Madrid: "Als wij hetzelfde zouden doen als Ajax..."

15 maart 2023, 21:36   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Waar AZ morgen tegen Lazio speelt om een plek in de kwartfinale van de Conference League, plaatste de Onder-19 van de Alkmaarse club zich vandaag voor de halve finale van de Youth League door Real Madrid met liefst 4-0 te verslaan. Eerder werden Eintracht Frankfurt (5-0) en FC Barcelona (0-3) op overtuigende wijze opzij gezet.  Trainer Jan Sierksma en hoofd jeugdopleiding Paul Brandenburg verklaren in gesprek met de NOS het Alkmaarse succes.

AZ Onder-19 versloeg Real Madrid vanmiddag dankzij doelpunten van Daniël Beukers (twee keer), Ernest Poku en Mexx Meerdink. "Real Madrid speelt goed positiespel en heeft technisch goede spelers, maar ik miste het totaalvoetbal daar. Wij konden er in de laatste minuten nog een sprint van 50 meter uitpersen", vertelt Brandenburg. Sierksma is lovend over de 'tactische discipline' van zijn ploeg. "In deze fase van de opleiding leggen we de nadruk op strategisch denken. Dat is wat we hebben gedaan. We hebben Real Madrid uitgebreid geanalyseerd. Dit deden we ook bij de andere tegenstanders."

Tien van de elf basisspelers tegen Real Madrid komen uit Noord-Holland. De spelers zijn zodoende volledig onderworpen aan 'het programma', dat onder meer behelst dat AZ van andere organisaties probeert te leren. "En dan niet alleen van Real Madrid, maar ook van Go Ahead Eagles. Ook kijken we naar andere sporten en succesvolle bedrijven. Wij werken bijvoorbeeld samen met Brainfirst. Voordat kinderen binnenkomen, willen we zien hoe de hersenen eruitzien. Dit bedrijf doet ook de testen voordat luchtverkeersleiders worden aangenomen", aldus Brandenburg.

Bij AZ proberen ze het anders te doen dan de succesvolle jeugdopleiding van de provinciegenoot. "Als wij hetzelfde zouden doen als Ajax, dan worden wij opgegeten", stelt Brandenburg. Hoewel AZ en Ajax uit dezelfde vijver vissen, denken de Alkmaarders op bepaalde vlakken een streepje voor te hebben. "Bij de Onder-15 haalt gemiddeld 52,2 procent van de spelers het profvoetbal."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Zeeuwke
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Goed bezig in Alkmaar 💪👍👍

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen