Spaanse Liga opent frontale aanval op 'eenzijdige' FIFA-plannen

15 maart 2023, 11:54   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De organisatie van La Liga, de hoogste twee Spaanse voetbalcompetities, heeft dinsdag stevig uitgehaald naar de FIFA. De wereldvoetbalbond kondigde deze week aan dat de wereldkampioenschappen voor landen én die voor clubs behoorlijk worden uitgebreid, wat tot woedende reacties zorgt bij de Spanjaarden. 

Dinsdag maakte de FIFA op het 73ste congres in Rwanda de opzet van het WK voor landenteams van 2026 bekend. Dat toernooi, dat zal worden gespeeld in de Verenigde Staten, Mexico en Canada, zal voor het eerst in de geschiedenis 48 deelnemende landen tellen. Daardoor duurt het toernooi liefst 40 dagen, elf meer dan de 29 dagen die het afgelopen WK in Qatar in beslag namen. Bovendien wordt het deelnemersveld van het WK voor clubteams vanaf 2025 fors uitgebreid van zeven naar 32 teams. 

Lees ook: FIFA komt in 2026 definitief met XXL-WK in drie verschillende landen

'De FIFA gaat door met haar wanpraktijken waarbij het eenzijdige beslissingen neemt over de voetbalkalender', zo opent de verklaring. 'Daarmee gaat het een compleet voorbij aan de belangen van nationale kampioenschappen en de voetbalgemeenschap in het algemeen. De FIFA negeert de economische schade die deze beslissingen toebrengen aan competities over de hele wereld. De competities zijn niet geconsulteerd over welke verandering dan ook', valt verder te lezen.

Lees ook: Na vernieuwde WK-opzet voor landen ook WK voor clubteams op de schop

'Deze beslissingen houden geen rekening met de competitieve, sportieve en economische impact op nationale competities, clubs én spelers door de al zo overvolle speelkalender nóg voller te proppen', legt La Liga de vinger op de zere plek. 'De FIFA houdt alleen rekening met een kleine groep clubs en spelers', conludeert het dan ook. Tegen de hervorming van het WK voor clubs kwam La Liga in december al in opstand door een klacht in te dienen bij het internationaal sporttribunaal CAS. 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen