Ajax en PSV in top tien van meest verdienende clubs aan transfers

14 maart 2023, 11:43   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax en PSV staan in de top tien van meest winstgevende clubs in heel de wereld, gerekend vanaf het seizoen 2018/19. De Amsterdammers staan met 308 miljoen euro op een tweede plaats achter Benfica, van clubs die op financieel gebied het meest succesvol op de transfermarkt waren. De winst is het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs voor spelers.

De overstap van trainer Erik ten Hag naar Manchester United is volgens The Football Investment Report een belangrijke factor geweest voor het positieve transfersaldo van Ajax sinds 2018. Door de verkoop van Antony en Lisando Martinez aan Manchester United werd er bijvoorbeeld al ruim 130 miljoen euro winst geboekt. De meest winstgevende transfer voor Ajax was de verkoop van Matthijs de Ligt aan Juventus na het succesvolle Champions League-seizoen. De verdediger uit eigen jeugd werd verkocht voor een bedrag van maar liefst 85,5 miljoen euro en de international kostte dus niets.

Lees ook: 'Ajax meldt zich sneller dan Feyenoord en FC Twente bij AZ'

PSV staat in deze lijst op een knappe achtste plek en maakte over de jaren een winst van 189 miljoen euro. De Eindhovenaren verkochten dit jaar Cody Gakpo en Noni Madueke voor hoge bedragen aan Liverpool en Chelsea. Alleen wat Benfica allemaal bereikt, is onnavolgbaar voor de Nederlandse ploegen met een winst van liefst 356 miljoen euro.

Ajax tweede in verkoop van jeugdspelers

Als het gaat om verkoop van spelers in eigen jeugd staat Ajax ook achter koploper Benfica in de lijst. Deze lijst gaat in vanaf het seizoen 2013/14 en de regerend landskampioen verkocht de spelers met een totale waarde van 376 miljoen euro. De Amsterdammers betaalde wel een bedrag van één euro aan Willem II en moest ook een bedrag van 12,9 miljoen euro afstaan aan Willem II en RKC Waalwijk. In de afgelopen tien jaar verdiende Ajax 376 miljoen euro aan de verkoop van eigen talenten.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen