Olij wint onderling duel met Scherpen; fans geven duidelijk signaal af aan Koeman

11 maart 2023, 23:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Sparta heeft zaterdagavond in eigen huis een verdiende zege weten te boeken op Vitesse. Op het Kasteel schoot Dominik Oroz de Arnhemmers nog op voorsprong, maar wist Sparta via Arno Verschueren en Koki Saito de wedstrijd al in de eerste helft om te draaien. Joshua Kitolano zorgde vervolgens voor het slotakkoord (3-1). Voor Nick Olij zal de zege extra goed voelen. De doelman zat in tegenstelling tot Vitesse-collega Kjell Scherpen niet bij de voorlopige selectie van bondscoach Ronald Koeman, maar wist vanavond wel aan het langste eind te trekken.

De wedstrijd op een uitverkocht Kasteel kende een bijzonder leuke openingsfase. Vitesse nam na zeven minuten brutaal de leiding via de Oostenrijkse verdediger Oroz, na voorbereidend werk van Kacper Kozlowski. Sparta kwam via Verschueren echter al snel op gelijke hoogte. De aanvallende middenvelder kopte een vrije trap van Vito van Crooij knap binnen. Voor Van Crooij was het alweer zijn negende assist dit seizoen. Voor Sparta de dertiende kopgoal. Op slag van rust was het Koki Saito die zijn ploeg op 2-1 zette. Vitesse-doelman Kjell Scherpen ging hierbij niet helemaal vrijuit door een voorzet van Shurandy Sambo ongelukkig te verlengen voor de voeten van de Japanner.

Wie verwachtte dat Vitesse in de tweede helft meteen op zoek ging naar de gelijkmaker, kwam bedrogen uit. Sparta had lange tijd niets te vrezen en was zelf dichter bij een derde doelpunt dan bij een tweede tegentreffer. Pas na het inbrengen van Gabriel Vidovic en Bartosz Bialek toonde Vitesse wat meer aanvallende initiatieven. Er waren toen al ruim 70 minuten gespeeld. Verdediger Maximilian Wittek was hierin wat te ijverig. In zijn enthousiasme speelde de Duitser de bal te ver voor zich uit en raakte vervolgens Shurandy Sambo. De linkervleugelverdediger leek hiermee zijn tweede gele kaart binnen te halen, maar het werd direct rood, nadat scheidsrechter Laurens Gerrets door de VAR naar de kant was geroepen om het op beeld nog eens terug te kijken.

Hiermee was meteen de angel uit het slotoffensief van de Arnhemmers. Verschueren leek de wedstrijd te beslissen, maar stuitte op de benen van Scherpen. Het was voor de gasten uitstel van executie, want uit de daaropvolgende corner kopte Kitolano de corner van Vito van Crooij hard binnen. Hiermee kwam het aantal kopgoals van de Spartanen op veertien en liet Van Crooij zijn tiende assist noteren.

Man of the match: Vito van Crooij