Matig AZ wipt over Ajax heen na zwaarbevochten overwinning op Groningen

11 maart 2023, 21:56

AZ heeft zaterdagavond met hangen en wurgen drie punten gepakt tegen FC Groningen. De ploeg van trainer Pascal Jansen had in het eigen AFAS Stadion aan een vroege bevlieging van Jesper Karlsson voldoende voor een 1-0 overwinning. Zodoende wordt de druk op Feyenoord en Ajax verder opgevoerd vanuit Alkmaar.

Waar AZ in de knappe Conference League-overwinning op Lazio (1-2) in de laatste minuten van de eerste helft de eerste treffer binnenschoot, was het tegen Groningen al in de vierde minuut raak. Nadat Karlsson zich met een handige draai ontdeed van Liam van Gelderen, schoot de Zweed de bal van een meter of twintig prachtig in de verre hoek. Sven Mijnans kreeg kort daarna de mogelijkheid om de voorsprong uit te breiden, maar in vrijstaande positie schoot hij wild naast. Zijn poging was exemplarisch voor het spel wat de ploeg van Jansen in de rest van de eerste helft liet zien: enthousiast, maar niet altijd even nauwkeurig. Meerdere grote mogelijkheden waren zo geen lang leven beschoren.

In de tweede helft schakelde AZ bij vlagen een versnelling omhoog, waardoor er ook gelijk dreiging ontstond. Vangelis Pavlidis leek kort na rust de 2-0 te kunnen maken, maar hij kwam net een teenlengte te kort bij een voorzet van de actieve Milos Kerkez. Mijnans was na een minuut of zeventig eveneens dicht bij de tweede treffer, maar hij schoot de bal recht op Verrips af. De nodige minuten verliepen echter ook in een gezapig tempo, waarmee de Alkmaarders mogelijk energie wilden sparen voor de tweede ontmoeting met Lazio.

Man of the Match: Jesper Karlsson