Chelsea redt dramatisch seizoen met primeur tegen Dortmund

7 maart 2023, 23:08   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Chelsea heeft in dinsdagavond de kwartfinale van de Champions League bereikt. Een 2-0 thuiszege op Borussia Dortmund was voldoende om de 1-0 nederlaag van drie weken geleden in Duitsland goed te maken. De Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie en VAR Pol van Boekel speelden een hoofdrol bij het tweede en beslissende doelpunt van de Engelse club.

Chelsea is met een teleurstellend seizoen bezig maar wist afgelopen zaterdag na zes wedstrijden zonder zege eindelijk weer eens drie punten te pakken. Leeds United werd op Stamford Bridge met 1-0 verslagen door een treffer van verdediger Wesley Fofana.Trainer Graham Potter zette winteraanwinst Mykhailo Mudryk dinsdagavond op de bank en begon met de herstelde Ben Chilwell aan de linkerkant. Ook Hakim Ziyech, drie weken geleden nog basisspeler in Dortmund, werd gepasseerd. Op zijn plaats mocht Raheem Sterling weer eens starten.

Borussia Dortmund reisde met vertrouwen af naar Londen. Alle tien de wedstrijden die de club in 2023 speelde eindigden in een overwinning voor Duitse topclub. Ten opzichte van het met 1-0 gewonnen thuisduel met The Blues wijzigde Edin Terzic zijn formatie op twee posities. Alexander Meyer begon onder de lat omdat eerste keus Gregor Kobel met een spierblessure kampt. Marco Reus begon links voorin ten faveure van Karim Adeyemi.

Scheidsrechter Danny Makkelie zette het duel tien minuten later dan gepland in gang omdat de Dortmund-selectie op weg naar Stamford Bridge vast kwam te zitten in het Londense verkeer en daarom later aankwam bij het stadion. De bus werd vervolgens 'gewoon' op de parkeerplaats geparkeerd en niet voor het doel van de Duitsers, maar dat kon niet voorkomen dat de grootste kansen in de openingsfase voor de thuisploeg waren. Kai Harvertz en João Felix wisten Meyer echter niet te passeren, en na ruim een kwartier kreeg Dortmund meer grip op de wedstrijd. Een vrije trap van Reus werd knap gepareerd door doelman Kepa.

Kai Havertz leek na een half uur dan toch voor de 1-0 te gaan zorgen, maar zag zijn inzet via de binnenkant van de paal voor het doel van Meyer langszeilen. Tien minuten later scoorde de Duitser wel, maar bleek Sterling in de aanloop naar zijn treffer buitenspel te hebben gestaan. Diezelfde Sterling zorgde kort voor rust alsnog voor een voorsprong voor Chelsea. Hij leek in eerste instantie over een lage voorzet van Chilwell heen te maaien, kreeg de bal daarna met een gelukje langs Reus en schoot overtuigend de 1-0 tegen de touwen.

Kort na rust verdubbelde Chelsea de voorsprong, en Makkelie en Van Boekel speelden daarbij een absolute hoofdrol. Een voorzet van Chilwell raakte van dichtbij de hand van Dortmund-verdediger Marius Wolf. Van Boekel riep Makkelie naar de kant en na bestudering van de beelden ging de bal op de stip. Havertz nam plaats achter de strafschop maar raakte opnieuw de rechterpaal. Omdat onder meer Raphael Guerreiro te snel in kwam lopen besloot de Nederlandse arbitrage de penalty tot woede van de Duitsers over te laten nemen. Havertz durfde het opnieuw aan, koos bovendien dezelfde hoek maar had nu wél succes: 2-0.

Bij deze stand was Chelsea zeker van een plaats in de kwartfinale, dus Dortmund ging in de tweede helft op zoek naar een aansluitingstreffer die op z'n minst een verlenging op zou moeten leveren. Jude Bellingham, de Engelsman die met de volledige Europese top - inclusief Chelsea -  in verband wordt gebracht, kreeg daar als eerste een grote kans op. De middenvelde had het vizier van dichtbij evenwel niet op scherp staan. Nadat Kepa opnieuw een Duitse treffer had voorkomen leek invaller Conor Gallagher de wedstrijd definitief in het slot te gooien voor Chelsea, maar ook zijn treffer ging wegens buitenspel niet door.

Dortmund leefde dus nog en bracht een kwartier voor het einde Donyell Malen binnen de lijnen als vervanger van de onzichtbare Sébastien Haller. Ook de oud-PSV'er kon het tij echter niet keren voor de Duitsers, al probeerde de ploeg nog wel een slotoffensief te lanceren. Tot grote kansen kwam het echter niet meer, waardoor Dortmund voor het eerst dit kalenderjaar niet als overwinnaar van het veld stapte en dat moet bekopen met de uitschakeling in het miljoenenbal. Chelsea houdt in de Champions League juist de kans om een kleurloos seizoen alsnog met een prijs af te sluiten. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen