Nederland kan coëfficiëntenmijlpaal bereiken: zo is het tweede CL-ticket zeker binnen

7 maart 2023, 11:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Nederland heeft de zesde plaats op de coëfficiëntenranglijst en dus een tweede Champions League-ticket definitief voor het grijpen. Ondanks de voortijdige uitschakeling van Ajax en PSV kunnen de overgebleven Nederlandse, maar vooral Portugese clubs in de komende week voor een heel belangrijke mijlpaal zorgen.

Het scenario is niet heel ingewikkeld. Vanuit Nederlands perspectief is het cruciaal dat FC Porto en Sporting Portugal eruit vliegen in de komende week. Laatstgenoemde begint donderdagavond aan het tweeluik met Premier League-koploper Arsenal in de Europa League. Het mooiste is als zij zonder punten (gelijkspel of overwinning) uitgeschakeld worden door The Gunners.

FC Porto speelt volgende week dinsdag op 14 maart tegen Internazionale de return in de achtste finale van de Champions League. Zij moeten dan een 1-0 achterstand zien goed te maken tegen Andre Onana en consorten. Absolute bonus zou een uitschakeling van Benfica zijn, maar de kans dat de formatie van Roger Schmidt tegen het in een zwakke vorm verkerende Club Brugge nog een 2-0 voorsprong weggeeft in eigen huis, is niet zo groot. Maar zelfs als zij de Champions League zouden winnen, dan is dat bij uitschakeling van Sporting Portugal en FC Porto niet genoeg om de zesde plaats over te nemen van Nederland. Ook als een van beide teams wel door zou gaan, wordt het bijzonder lastig voor Portugal, al is het dan nog wel mogelijk.

Nederlandse clubs

De voorsprong van Nederland op Portugal is momenteel 2.58 punt op de huidige ranglijst. Niet alleen met het oog op dit seizoen, maar vooral ook in de komende jaren zijn na de uitschakeling van Ajax en PSV alle punten welkom. Bovendien levert het bereiken van de kwartfinale van de Europa League een flinke bonus van 1,00 punt op, nog naast de punten voor een zege (0.400) en/of gelijkspel (0.200). Dit seizoen is AZ met 17 punten de grootste puntenbezorger van Nederland.

Stand:

5. Frankrijk: 60.33 punt

6. Nederland: 57.30 punt

7. Portugal: 54.72 punt

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen