Kooij weigert rode kaart toe te lichten, FC Groningen woedend

5 maart 2023, 08:40   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

FC Groningen verloor zaterdagavond op de valreep van Feyenoord. Een late treffer van Oussama Idrissi zorgde ervoor dat de koploper in de Eredivisie de volle drie punten pakte in de eigen Kuip. Na afloop waren de noorderlingen woest wegens de twee gele kaarten die verdediger Isak Määttä kreeg waardoor het vrijwel de gehele tweede helft met tien man speelde. Scheidsrechter Joey Kooij weigerde voor de camera's met een toelichting te komen. 

In de eerste helft trok Kooij voor het eerst een gele kaart voor Määttä wegens tijdrekken. "Daar was ik het al niet mee eens", zei de Noorse back annex buitenspeler na afloop tegen RTV Noord. "Het was de eerste keer dat ik teruggefloten werd." Toch zat de pijn hem vooral bij de tweede gele prent voor Määttä. "Die was helemaal bizar. De bal was nog in het veld. Het was een fifty-fifty-duel met Alireza Jahanbakhsh, ik probeer de bal weg te schieten. Ik raakte hem in zijn maag, iets wat ik uiteraard niet expres deed." Tekst en uitleg kreeg Määttä vervolgens niet: "Ik kreeg geen uitleg van de scheidsrechter die meteen geel en daarna dus rood trok. Iedereen probeerde hem ervan te overtuigen dat dit een verkeerde beslissing was. Iedereen die ik gesproken heb is het met mij eens. Een enorme fout van de scheidsrechter."

Lees ook: Feyenoord toont wéér veerkracht na dubieus rood FC Groningen

Zijn trainer Dennis van der Ree sluit zich daarbij aan. Hij spreekt van een 'belachelijke beslissing' en laakt ook de houding van Kooij en zijn collega's gedurende het duel. "Ik weet niet waarom, misschien had hij een vuiltje in zijn oog of liet zich meeslepen door het publiek. Misschien vond hij het onsportief, ik weet het niet", zegt Van der Ree over de tweede kaart van Määttä. Over de vierde official: "Die was al vanaf het moment dat we uit de kleedkamer kwamen aan het zeuren dat de sokken niet goed waren, de shirtjes niet en dat we te laat waren. Ik zag wel aan hun manier van handelen dat deze beslissing niet teruggedraaid zou worden."

Kooij wilde zelf na afloop van het duel in De Kuip niet voor de camera's van ESPN verschijnen om zijn beslissing toe te lichten. De zendgemachtigde deed daartoe wel een verzoek, maar na overleg met de KNVB besloot de arbiter enkel met een schriftelijke reactie te komen. Daarin liet hij weten nog altijd achter de kaarten voor Määttä te staan. In de tweede situatie zou volgens de leidsman sprake zijn geweest van 'gevaarlijk spel'. Dat hij niet voor de camera's verscheen komt voort uit nieuw beleid van de KNVB. De bond communiceerde in december niet altijd gehoor meer te geven aan verzoeken om tekst en uitleg te geven. Bas Nijhuis liet zich daar destijds negatief over uit. 

Lees ook: Nijhuis vindt KNVB-maatregel onnodig: "Zie het als stapje terug"

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Heb die scheidsrechters ook niet gezien na twente uit en utrecht uit byv

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Na afloop kaarten gaan uitleggen vind ik onzin. Maar in dit specifieke geval weten we exact wat er aan de hand is.

familieharbers03
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

ik vond rode kaart overdreven maar aan de andere kant kan hij hem wel geven! dat tijd rekken elke keer en dan die bal had hij makkelijk uit kunnen laten rollen was het een ingooi groningen geweest maar meneer moet zijn frustratie toch nog ff botvieren door hem (wel of niet expres) in zijn gezicht te schieten en dan vind ik een 2e geel terecht dus rood en doeiiiii!

Bigideas
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Vraag me af of er iemand blij is met de kaart, tegen Feyenoord is het ze krijgen de titel cadeau, voor Feyenoord is het gevoel dat zonder de kaart ook gewonnen had kunnen worden en nu gaat het alleen hier over.

GabrielleX01
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Tuurlijk is Feyenoord wel blij

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen