Ten Hag en Klopp willen walgelijk gedrag voor eens en altijd uitbannen

4 maart 2023, 11:21   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Jürgen Klopp en Erik ten Hag doen voorafgaand aan de wedstrijd tussen Liverpool en Manchester United een gezamenlijke oproep aan de supporters. De trainers van beide elftallen willen dat er een einde komt aan tragedy chanting, ofwel het zingen over tragedies zoals dodelijke gebeurtenissen in München, Brussel en in het Hillsborough Stadion.

In Engeland zingen toeschouwers geregeld verwerpelijke teksten over de rampen uit het verleden. Ten Hag zegt te houden van de passie van de fans van beide clubs, maar voegt toe dat er 'grenzen zijn die niet overschreden moeten worden'. "Het is onacceptabel om over de rug van dodelijke slachtoffers punten te scoren. Zij die daarvoor verantwoordelijk zijn beschadigen niet alleen de reputatie van onze clubs, maar ook die van zichzelf, de supporters en onze mooie steden. Namens mezelf, de spelers en onze staf vragen wij de supporters om zich te richten op het steunen van onze ploeg en om ons op de juiste manier te vertegenwoordigen", stelt de Nederlander in het gezamenlijke statement met zijn collega.

Klopp zegt dat de intense wedstrijdbeleving van de supporters tijdens de rivalenstrijd zorgt voor een bijzondere sfeer. "Daar mag niets aan veranderen. Maar als de rivaliteit te heftig wordt, kom je terecht in een gebied waar niemand iets aan heeft. We willen dat er geluid wordt gemaakt, dat we gesteund worden en dat de sfeer magisch is. Wat we niet willen, is alles wat verder gaat dan dat. Dit gaat om spreekkoren die niet thuishoren in het voetbal. Als we de passie behouden en het vergif elimineren, is dat voor iedereen beter."

De oproep wordt gedaan voorafgaand aan de kraker tussen Manchester United en Liverpool, maar het gaat ook in andere wedstrijden mis. Zo zongen supporters van Leeds United vorige maand tijdens een duel met Manchester United over de Vliegramp van München, met bijbehorende handgebaren. Supporters van The Red Devils reageerden met spreekkoren over Istanbul. Daarmee werd gerefereerd aan het geweld rond de UEFA Cup-wedstrijd tegen Galatasaray in april 2000. Twee supporters van Leeds werden doodgestoken door Galatasaray-aanhangers.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen