Koeman opgelet: Janssen helpt Van Bommel ondanks penaltymisser aan finaleplaats

2 maart 2023, 23:35   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Mark van Bommel staat met Antwerp FC in de Belgische bekerfinale. De nederlaag in de heenwedstrijd werd donderdag na een zeer fraaie trap van Vincent Janssen goedgemaakt in de return (1-0), al waren er uiteindelijk strafschoppen voor nodig tegen Union Sint-Gillis (4-3), waarin Janssen miste. Zodoende heeft de Nederlandse coach een goede kans om zijn eerste prijs te winnen, met KV Mechelen als tegenstander.

Na de nipte 1-0 nederlaag een week eerder door een goal van Bart Nieuwkoop zette Antwerp FC vanaf de eerste minuut aan om de boel recht te trekken. In het eerste half uur was Janssen al driemaal gevaarlijk met een poging, maar had het vizier niet op scherp staan of zijn pogingen waren niet hard genoeg. In het heenduel vond Antwerp FC dat het genaaid werd door de arbitrage en dus haalde de formatie van Van Bommel ditmaal zelf alles uit de kast.

De Nederlandse coach liet zich na twintig minuten bijvoorbeeld gelden langs de zijlijn. Waar Amani Lazare graag snel de ingooi wilde nemen, voorkwam Van Bommel dat met een handige, maar vervelende actie. In het opstootje dat volgde, deed hij vervolgens alsof hij van niets wist. Domper voor de oefenmeester was het vroege uitvallen van Toby Alderweireld, die met een enkelblessure zich moest laten wisselen.

Desondanks knokte Antwerp FC zich terug in het duel. Janssen schoot een vrije trap op geweldige wijze tegen de touwen en had de pech dat hij in het restant van de reguliere speeltijd ook nog over schoot en de paal raakte. Ook Gyrano Kerk had verleningingen en strafschoppen kunnen voorkomen, maar de grote kans van dichtbij was niet aan hem benut.

Bekijk ookHéérlijke vrije trap: Janssen heel belangrijk voor Van Bommel

In de verlenging was Union Sint-Gillis het gevaarlijkste, maar maakte geen van de twee teams écht aanspraak op een doelpunt. Net als tegen SK Beveren kwam het voor Antwerp FC in de Belgische beker aan op strafschoppen en ook ditmaal liep het goed af. Janssen maakte in de reguliere speeltijd nog een prachtige vrije trap, maar vanaf elf meter was hij minder zuiver en zag zijn strafschop gekeerd worden.

Gelukkig voor de Nederlandse aanvaller miste ook bij Union Simon Adingra, waardoor de score al snel gelijkgetrokken werd. Bij Antwerp FC waren de Nederlanders Calvin Stengs, Gyrano Kerk en Jurgen Ekkelenkamp al gewisseld, waardoor alleen landgenoot Bart Nieuwskoop (Union) nog op het veld stond om een pingel te nemen. Hij scoorde, maar zag ploeggenoot Teddy Teuma in de vijfde penaltyronde missen, terwijl Antwerp FC alle penalty's scoorde en dus staat Van Bommel met zijn elftal ondanks de misser van Janssen (en door zijn vrije trap) in de Belgische bekerfinale.