AZ stunt in Youth League met knappe zege in en tegen Barcelona

1 maart 2023, 17:26   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

AZ heeft in de achtste finale van de UEFA Youth League voor een heuse stunt gezorgd door het uitduel met FC Barcelona met 0-3 te winnen. Een heerlijk schot van afstand van Kees Smit, waarmee de Alkmaarders op voorsprong kwamen, was het hoogtepunt van de middag.

In het Estadi Johan Cruijff trof het jeugdige AZ de leeftijdgenoten van Barcelona die in de groepsfase ongeslagen waren gebleven tegen Bayern München, Internazionale en Viktoria Pilsen. AZ plaatste zich via duels met het Ierse Shamrock Rovers en het Servische Rode Ster Belgrado voor de play-offs, waarin Eintracht Frankfurt werd verslagen. Daardoor mocht het in de achtste finale aantreden tegen Barcelona.

De zeventienjarige middenvelder Kees Smit zette AZ tien minuten na rust op schitterende wijze op voorsprong. Vanuit de middencirkel vuurde de jongeling in één keer op doel en liet hij  Barcelona-keeper Ander Astralaga kansloos.

Daarna was het de beurt aan Mexx Meerdink, de zoon van voormalig AZ-speler en enkelvoudig international Martijn Meerdink. Eerst werkte hij uit een rebound de 0-2 tegen de touwen. Niet veel later volgde bijna zijn tweede treffer toen hij de doelman met een leep stiftje passeerde maar zijn inzet net voor de doellijn werd weggeschoten. Barcelona kwam vervolgens met tien man te staan toen invaller Román twee gele kaarten pakte. In de blessuretijd dook Meerdink opnieuw op voor Astralaga en nu schoot hij wel raak: 0-3. Door de ruime overwinning is AZ verzekerd van een plaats in de kwartfinale, waarin Real Madrid de volgende tegenstander is.