Sprookje van Spakenburg compleet na knotsgekke pot in Utrecht

28 februari 2023, 22:10   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Bekervoetbal op zijn best op dinsdagavond in de Galgenwaard. Amateurclub Spakenburg, dat momenteel de zevende plek in de Tweede Divisie bezet, is er daar in geslaagd om FC Utrecht in eigen huis met 1-4 te verslaan. Dankzij uitblinkers Luuk Admiraal en oud-Ajacied Vince Gino Dekker kwamen de Domstedelingen geen moment in de wedstrijd en is Spakenburg de eerste halve finalist in de KNVB-beker. Hierdoor kan de ploeg van trainer Chris de Graaf de andere wedstrijden rustig toekijken en de loting afwachten, terwijl Utrecht zich met de staart tussen de benen moet richten op het restant van de Eredivisie.

Een deel van bijna 2000 meereizende Spakenburg-fans zal vanavond misschien een klein beetje geconflicteerd op de tribunes hebben gekozen. Ja, hun club kon als derde amateurclub ooit doordringen tot de halve finales van de KNVB-beker, maar een stunt zou wel ten koste gaan van tweede liefde FC Utrecht. Omgekeerd was er op de Bunnikside, zoals gebruikelijk, ook een Spakenburgse vlag te zien.

Na uitvoerige pyro-acties bleef in het eerste kwartier van de wedstrijd het brandalarm klinken in de Galgenwaard. Juist toen het geluid stopte, stond het uitvak in vuur en vlam. Nadat Luuk Admiraal op de linkerflank niet aangepakt werd, schoot de vrijstaande Regilio Vink met een knappe volley de verdiende 0-1 binnen. Het was niet de eerste doelpoging voor de Blauwen: middenvelder Mark Veenhoven en spits Floris van der Linden stuitten eerder al op Utrecht-doelman Vasilios Barkas. De ploeg van 35-jarige trainer Chris de Graaf was simpelweg beter dan FC Utrecht en maakte met hoge druk het voetballen van de thuisploeg erg lastig.

Lees ook: Chaos in de Galgenwaard: brandalarm gaat af tijdens de wedstrijd

Na de openingstreffer nam de nummer zeven van de Eredivisie het heft in handen. Spakenburg werd ver achteruit gedrukt, maar het baltempo van FC Utrecht was te laag om de amateurs te verrassen. Sean Klaiber en Othmane Boussaid ontsnapten met goede loopacties soms wel aan de aandacht van de Spakenburgse defensie, maar hun voorzetten waren niet altijd op maat.  En als deze wel op maat waren, zoals bij pogingen van Anastasios Douvikas en Hidde ter Avest, zat er altijd wel een been van de bezoekers tussen om de kans te verijdelen.

Toen FC Utrecht enthousiast aan de tweede helft begon, moest ook Alessandro Damen zijn kunsten tonen. De oud-Heraclied keerde de goede pogingen van Naoki Maeda en Victor Jensen, maar had geen antwoord op een kopstoot van Douvikas. De Griekse spits kopte van dichtbij raak, nadat de poging van Mike van der Hoorn nog werd afgeweerd. Na tussenkomst van de VAR, die in deze ronde voor het eerst aanwezig is, bleek echter dat de gedeelde Eredivisie-topscorer buitenspel stond. Even later was zijn treffer wel rechtsgeldig, toen hij na een geweldige pass van Sander van der Streek de bal oog in oog met Damen langs de keeper schoof.

Het was echter niet meer dan een aansluitingstreffer, want kort daarvoor had Luuk Admiraal uit eenzelfde situatie reeds de 0-2 gescoord. Tweemaal bleek scheepsrecht voor de Excelsior-huurling, want eerder faalde hij nog toen hij alleen voor Barkas opdook.

Van de aansluitingstreffer kon Utrecht overigens ook niet lang genieten, want Spakenburg vergrootte de marge binnen enkele minuten weer naar twee. Bij een corner voor de bezoekers stond de Utrechtse verdediging niet op te letten, waardoor de Iraakse centrumverdediger Marsies Artien snoeihard de 1-3 kon binnenkoppen.

Zie ook: Wat gebeurt hier?! Spakenburg komt op 4-1 tegen Utrecht! 

Daarmee was het sprookje voor de ploeg van De Graaf nog niet uit. Terwijl Utrecht steeds meer de aanval zocht, kreeg Spakenburg steeds meer ruimtes. Hier maakte Dekker  dankbaar gebruik van. Hij legde de bal panklaar op het hoofd van de boomlange Van der Linden, die van dichtbij de eindstand op het bord zette. Hoezeer Utrecht het in de slotfase ook probeerde, het collectief van Spakenburg hield tot het einde stand. De nummer zeven van de Tweede Divisie mag zich zo op gaan maken voor de halve finale van de KNVB-beker, terwijl interim-coach Aleksandar Rankovic zich stevig achter de oren moet krabben.

Man of the match: Luuk Admiraal

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Allback
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Grootste afgang in het bekertoernooi ooit?

peterdejong1983
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Nee hoor. Ijsselmeervogels deed ooit hetzelfde tegen az, hoewel dat na strafschoppen was. Ik vind het mooi, voor het eerst in bijna 50 jaar weer amateurs in de halve finale

IlionBarboso
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

VVSB deed het ook in 2016, toen verloren ze van Utrecht in de halve finale

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Waanzinnig!

Gerrit05
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Nog even en we hebben straks de finale in de kuip tussen Spakenburg - De Graafschap 🤣🤣🤣

peterdejong1983
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Als dat gebeurd zou ik het nog mooi vinden ook

PokeBowl
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ja mooi!

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Wordt een rustige werkdag morgen denk ik . Echt schandalig dit. 1e ronde met 0-1 door onderschatting /veel wisselspelers erin ofzo is al erg. Maar gewoon kwartfinale thuis 1-4 met de meeste kansen voor spakenburg ,en je beste spelers spelen . Dramatisch !! Verder wel mooi dat ze het altijd over de kuip hebben die spelers . En niet omdat de finale er is ,maar gewoon de sfeer en het stadion. Toch niet slecht voor die ouwe troep !!!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen