Voorselectie Oranje: de moeilijkste keuzes van Ronald Koeman

1 maart 2023, 11:05   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Vrijdag maakt Ronald Koeman zijn eerste voorselectie bekend sinds zijn terugkeer als bondscoach van het Nederlands elftal. Op een aantal posities in het elftal is het dringen geblazen, waardoor Koeman nog een flinke puzzel te leggen heeft. FCUpdate.nl zet de grootste hoofdpijndossiers van de bondscoach voor je op een rijtje. 

De netelige kwestie onder de lat

Is een zevenmansdefensie ook een optie?

Back(s) in town

Op links is het de vraag wat Koeman gaat doen met Daley Blind. Onder Van Gaal was hij nog basisspeler ondanks het feit dat hij zijn basisplek bij Ajax kwijtraakte. Blind stapte sindsdien over naar Bayern München, maar komt in Beieren vooralsnog eveneens niet in aanmerking voor een vaste plaats in de basis. Tyrell Malacia speelt mondjesmaat bij Manchester United, waardoor de naam van Quilindschy Hartman, nota bene Malacia's opvolger bij Feyenoord, steeds nadrukkelijker valt. In de persoon van Bjorn Meijer dient zich bij Club Brugge nog een dark horse aan voor de linkerkant, terwijl Struijk en Aké daar eventueel ook uit de voeten zouden kunnen. 

Zoektocht naar het ideale middenveld

In Qatar bleef Van Gaal gedurende het toernooi sleutelen aan zijn ideale middenveld. Frenkie de Jong is in Oranje al jaren onaantastbaar en zal dat onder Koeman vrijwel zeker ook gaan blijven. Naast en voor Frenkie dienen zich echter voldoende opties aan. Het Atalanta Bergamo-duo Marten de Roon (die Koeman in zijn eerste periode graag gebruikte)–Teun Koopmeiners pendelde in Qatar heen en weer tussen basis en bank zonder dat één van beiden aanspraak kon maken op een vaste stek. Voor Ajacieden Steven Berghuis en Davy Klaassen geldt min of meer hetzelfde. Op de eindronde in Qatar maakte Xavi Simons (PSV) zijn debuut in Oranje, waarna hij in Eindhoven indruk is blijven maken. Rafael van der Vaart zei recent zelfs dat Koeman zijn elftal 'om Simons heen moet gaan bouwen'.

Wat te doen met aanvallers uit vorm?

Steven Bergwijn en Noa Lang moeten in hun huidige vorm wél vrezen voor hun plaats in de selectie van Koeman. De Ajacied krijgt na een goed begin van het seizoen bakken kritiek over zich heen en mag zich serieus zorgen maken over zijn plaats in Oranje, terwijl zijn maatje Lang zijn uitstekende debuutseizoen bij Club Brugge geen passend vervolg heeft kunnen geven. Als Koeman kiest voor een systeem zónder klassieke buitenspelers, dan wordt Oranje voor Lang een lastig verhaal, terwijl Bergwijn in dat geval ook als tweede spits naast Memphis zou kunnen spelen. Om in aanmerking te komen voor een plek in Oranje zal hij wel verbetering moeten tonen bij zijn club. Luuk de Jong begint de laatste weken weer te scoren bij PSV, maar de vraag is of Koeman naast Weghorst ook een tweede pinchhitter aan zijn selectie toev wil voegen. 

Door: Frank Hoekman

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Er worden een hele hoop spelers genoemd maar eigenlijk ben ik vrijwel van geen ene onder de indruk. Ik denk eigenlijk van niemand. Wieffer springt er een piepklein beetje bovenuit maar daar houdt het ook mee op. Veel vaste waardes presteren momenteel slecht en je moet toch wat neerzetten. Ben je toch blij dat je niet Koeman bent.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen