Ten Hag staat al boven Van Gaal: "Beter gepast in Ajax- of FC Barcelona-tijdperk"

1 maart 2023, 12:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Erik ten Hag heeft dit weekend zijn eerste prijs gepakt met Manchester United. Daarmee is hij de tweede Nederlandse manager na Louis van Gaal die een bekerprijs pakt met The Red Devils. Er zijn veel gelijkenissen te trekken tussen de twee oefenmeesters, maar vooral ook veel verschillen.

"Er zijn zeker gelijkenissen tussen Louis van Gaal en Erik ten Hag", vindt Adam Stott, presentator van het populaire supportersplatform The United Stand. "Ten Hag is precies hetzelfde in hoe hij de dingen structureert. En hoe nauwgezet hij te werk gaat. Maar Ten Hag is verder in de manier waarop hij spelers benadert en hoe hij één op één met de spelers werkt."

Van Gaal 'over de hill'

The Guardian-journalist Jamie Jackson denkt dat Van Gaal op het verkeerde moment bij Manchester United zat. Dat deed hij na het succesvolle wereldkampioenschap in 2014 met het Nederlands elftal. "Maar toen had hij zijn beste tijd al gehad. Van Gaal had hier beter gepast in de periode dat hij bij Ajax of FC Barcelona werkte", oordeelt Jackson. "He was a man out of time. Hij was een beetje een gepasseerd stadion."

Lees ook: De gigantische impact van Erik ten Hag bij Manchester United

Intern en bij de fans was Van Gaal, die werd ontslagen omdat hij de top-vier in de Premier League misliep, overigens wel geliefd. "Van Gaal was populair op Carrington (het trainingscentrum van United, red.). Ten Hag is hier ook populair, maar Mourinho was dat zeker niet", blikt Jackson terug. Aan de Portugees heeft men op Old Trafford, ondanks de drie prijzen die hij pakte, sowieso maar weinig goede herinneringen. Vooral de manier waarop hij zijn elftallen liet voetballen en zijn gedrag, hekelt men in de Engelse stad.

Ten Hag moderner dan Mourinho

"Vergeleken met Mourinho heeft Ten Hag de tactische kennis. Hij weet wat hij doet. Hij is een moderne manager", stelt Stott. "Ten Hag laat de spelers goed ontwikkelen. Hij helpt ze nauwgezet. Hij laat spelers doorbreken, van wie we dachten dat ze klaar waren bij Manchester United. Hij heeft veel toegevoegd aan de spelersgroep. (…) Ook heeft hij veel met de mentaliteit van de selectie gedaan. Daar heeft hij hard aan gewerkt."  

Jackson typeert Ten Hag ook als 'moderner' dan Mourinho. "Hij heeft een andere manier van spelen. Mourinho had zijn beste tijd al gehad. Ten Hag laat duidelijk zien een betere manager te zijn dan zijn voorgangers", vindt Jackson. Als duidelijk voorbeeld noemt hij de opleving van Luke Shaw. "Hij had een aantal keer behoorlijke dieptepunten in zijn loopbaan, zeker onder Mourinho. Maar onder Ten Hag is hij de beste versie van zichzelf."

Door: Vincent Houttuin & Nathan Sprey

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Hij doet het goed hoor maar men kan wel lekker overdrijven allemaal . Stukje nr zoveel sinds zondag over ten hag .

vleermuis
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

wat is dat toch met ten hag..solskjaer werd met hangen en wurgen 2de en plaatste zich voor de volgende ronde van de champions league dus ik moet nog maar zien of ten hag t beter doet als zn voorganger..hij staat nu derde.. en ja de vergelijking met van gaal snap ik ook niet..van gaal heeft de champions league een paar keer gewonnen met ajax en ten hag zeker niet alleen halve finale en dat is niet hetzelfde..en van gaal stond bij de start in de premier league een tijd bovenaan ipv van zo valse start bij ten hag..die 2 verliespartijen kosten hem dit seizoen de titel

Bigideas
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

“Een gepasseerd stadion” 😂😂

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen