Tops en Flops: Wieffer solliciteert, Auassar en Wijndal verbazen

27 februari 2023, 10:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Nog elf speelronden te gaan in de Eredivisie. Feyenoord blijft dankzij een eenvoudige zege op Fortuna Sittard voorlopig aan kop, Ajax had heel veel moeite met Vitesse en PSV was te sterk voor FC Twente. Er gebeurde natuurlijk nóg meer. Een onteketend FC Groningen rolde Excelsior op en RKC Waalwijk haalde uit in Heerenveen. Aan de hand van onze Tops en Flops blikken we terug op afgelopen weekeinde in de Eredivisie.

Tops

Wieffer solliciteert nadrukkelijk naar uitnodiging voor Oranje

Wie in de winterstop had gezegd dat Mats Wieffer gaandeweg de tweede seizoenshelft niet meer uit de basiself van Feyenoord weg te denken zou zijn, was waarschijnlijk voor gek verklaard. De middenvelder bekroonde afgelopen zomer een goed seizoen bij Excelsior met een overstap naar Feyenoord, maar mede door een blessure en zware concurrentie kwam hij er in de eerste seizoenshelft niet aan te pas. Dat veranderde na zijn basisplaats in de bekerwedstrijd tegen PEC Zwolle. Wieffer wordt inmiddels al weken overladen met lovende kritieken en dat is niet meer dan terecht. Hij houdt zich uitstekend staande op het Rotterdamse middenveld en gaat nu ook nog eens mooie doelpunten maken. Zondagmiddag knalde Wieffer zijn ploeg tegen Fortuna Sittard op heerlijke wijze op 0-2. De roep om Wieffer in Oranje werd de voorbije weken al luider en dat wordt er na zijn optreden in Limburg zeker niet minder op.

Zie ook: BOEM! Wieffer solliciteert voor Oranje met ongelooflijke uithaal

FC Groningen slaat op het juiste moment toe

Met zware uitwedstrijden tegen Feyenoord en AZ en de Derby van het Noorden tegen sc Heerenveen in aantocht wist FC Groningen wat het zaterdagavond te doen stond. In de thuiswedstrijd tegen Excelsior telde niets meer dan de overwinning. De ploeg van trainer Dennis van der Ree had in de degradatiekrakers tegen SC Cambuur, FC Volendam en FC Emmen nagelaten goede zaken te doen en dus was het nog maar de vraag hoe ze tegen Excelsior voor de dag zou komen. FC Groningen speelde pardoes haar beste wedstrijd van dit seizoen. Het doelpunt van Johan Hove na dertien minuten bleek het startsein voor een geweldige avond voor de thuisploeg. De Rotterdammers werden omvergeblazen en kwamen er met een 3-0 nederlaag eigenlijk nog genadig van af. Waar de degradatiezorgen bij Excelsior zijn toegenomen, keert bij FC Groningen beetje bij beetje het geloof in een goed einde terug.

De Jong maakt zijn honderdste Eredivisie-goal voor PSV

PSV was er afgelopen zomer vroeg bij op de transfermarkt. Met de komst van Guus Til en Xavi Simons, maar vooral die van Luuk de Jong staken de Eindhovenaren hun ambities niet onder stoelen of banken. Trainer Ruud van Nistelrooij moest met behulp van De Jong de titel terughalen naar Eindhoven. Met een achterstand van zes punten op koploper Feyenoord lijkt de doelstelling van PSV en De Jong echter niet uit te komen. Maar De Jong heeft sinds zondag wel een bijzondere persoonlijke mijlpaal te pakken. De centrumspits had in de eerste weken van dit kalenderjaar veel moeite met scoren. In zes opeenvolgende competitieduels wist hij het net niet te vinden. Maar in de laatste drie wedstrijden was het telkens raak. Zondag knikte De Jong de 2-1 binnen in de topper tegen FC Twente. Het was zijn honderdste Eredivisie-goal voor PSV. En dat is natuurlijk een geweldige prestatie.

RKC Waalwijk droomt van Europees voetbal

RKC Waalwijk zag afgelopen zomer zoveel belangrijke krachten vertrekken, dat dit seizoen zomaar voorlopig het laatste in de Eredivisie had kunnen worden. Maar wie bij aanvang van dit seizoen had gezegd dat RKC Waalwijk zou gaan degraderen naar de Keuken Kampioen Divisie, komt nogal bedrogen uit. Trainer Joseph Oosting lijkt zijn ploeg voor het tweede opeenvolgende seizoen naar een fraaie eindklassering te loodsen. Na de tiende plek in het afgelopen seizoen, bezet RKC momenteel zelfs de achtste plek. De Waalwijkers maakten twee weken geleden al een goede indruk in de Johan Cruijff ArenA, trakteerden een week later Fortuna Sittard op een 3-1 nederlaag en speelden zaterdagavond sc Heerenveen naar een 1-4 verliespartij. Bij rust leek er nog niets aan de hand voor de Friezen, die met een 1-0 voorsprong de kleedkamer opzochten. Om aan te geven hoe knap de prestatie van RKC was.

Flops

FC Twente is het spoor volledig bijster

Achteraf is mooi wonen, maar trainer Ron Jans en technisch directeur Jan Streuer hadden beter nog een paar weken kunnen wachten met hun mededeling dat zij na dit seizoen vertrekken bij FC Twente. Jans zei dat voordat het zover is, hij er alles aan gaat doen om het seizoen op geweldige wijze af te sluiten. Dat wil vooralsnog echter niet vlotten. Toen Jans en Streuer hun vertrek bekend maakten, had FC Twente net met 3-0 gewonnen van FC Volendam. Sindsdien verloren de Tukkers kansloos van Go Ahead Eagles (2-0) en gingen ze zondagavond met 3-1 onderuit in Eindhoven. FC Twente staat weliswaar nog altijd vijfde, maar de achterstand op koploper Feyenoord is inmiddels twaalf punten. Een paar weken geleden werd FC Twente nog geacht in staat te zijn tot het einde mee te strijden om de landstitel. Tsja...

Auassar laat zijn ploeg in de steek

Je wordt niet alleen verkozen tot aanvoerder omdat je al jarenlang meeloopt of goed kan voetballen. Nee, je wordt ook benoemd tot kapitein omdat je je hoofd in elke situatie koel weet te houden en mocht dat even niet lukken, zorg je er in ieder geval voor dat je je eigen ploeg niet benadeelt. Wat dat betreft is Sparta Rotterdam-aanvoerder Adil Auassar voorlopig even af. De Spartanen speelden afgelopen vrijdag op eigen veld tegen FC Utrecht een belangrijke wedstrijd om plek vijf. Bij een overwinning hadden zij de voorsprong op FC Utrecht vergroot tot zes punten. Maar een paar dagen na de 4-0 nederlaag in Amsterdam leed Sparta op eigen veld weer een ruime nederlaag. Het begon allemaal bij de domme rode kaart van Auassar. De routinier besloot bij een standaardsituatie, waar helemaal niets aan de hand leek te zijn, een klap uit te delen aan Sean Klaiber. "Hier kun je niets positiefs over zeggen. Wat mijn intentie was, is ook niet relevant. Het ziet er heel slecht uit op de camera en dit mag mij niet overkomen", zei hij na afloop bij ESPN. Had dat wat eerder bedacht...

sc Heerenveen zakt steeds verder weg

Na een uitstekend seizoen bij Go Ahead Eagles kreeg Kees van Wonderen in de eerste seizoenshelft ook veel complimenten voor zijn prestaties met sc Heerenveen. De Friezen begonnen voortvarend aan het seizoen en kregen ook nog eens amper een doelpunt tegen. Maar toen stond Andries Noppert nog op doel en had Van Wonderen Sven van Beek om achterin de nodige ballen weg te werken. Noppert staat inmiddels al een tijdje aan de kant, terwijl Van Beek dit seizoen niet meer in actie komt. De afwezigheid van de twee sterkhouders weegt zwaar, maar mag geen excuus zijn voor het verval. Zes van de negen competitiewedstrijden na de winterstop resulteerden in een nederlaag. Afgelopen zaterdag werd er op eigen veld, ondanks een 1-0 voorsprong bij rust, zelfs met 1-4 verloren van RKC Waalwijk. Daardoor staat sc Heerenveen inmiddels tiende en is de achterstand op nummer vijf FC Twente net wat kleiner dan de voorsprong op nummer zestien FC Emmen.

Wijndal moet een spreekverbod krijgen

Het was de afgelopen jaren niet de vraag of, maar wanneer Ajax Owen Wijndal naar Amsterdam zou halen. De vleugelverdediger van toen nog AZ leek in alles een Ajax-speler te zijn. Maar de regerend landskampioen heeft vooralsnog bar weinig plezier kunnen beleven aan Wijndal. Hij kostte Ajax tien miljoen euro, maar hij heeft nog geen moment kunnen bewijzen dat bedrag waard te zijn. De achterban lijkt het inmiddels wel gehad te hebben met Wijndal, die het vorige week wel heel bont maakte door in een interview te roepen dat als Steven Bergwijn en hij gas geven, Ajax 'misschien wel de beste linkerflank van Europa' heeft. De uitspraken van Wijndal werden door niemand serieus genomen en [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/415207/heitinga-reageert-op-vreemde-uitspraken-wijndal-niet-slim/,_blank,ook zijn trainer John Heitinga vond het 'niet slim']. Dat is nog zachtjes uitgedrukt, zeker na het slechte optreden van Wijndal in Arnhem.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

010 heeft een beduidend makkelijker programma (op papier) en zijn stukken beter in vorm dan Ajax. Pak daarbij dat Ajax een jaar draait met een berg problemen en dan kun je ophouden met roepen dat Ajax nog kans maakt. Denk ik althans. Of dat het een schande zou zijn als ze "maar" 2e of misschien wel 3e worden. Ik vind dat zo'n gelul. Ajax voetbalt vooral tegen zichzelf momenteel. Ze kunnen weinig anders dan het jaar zo goed mogelijk proberen af te sluiten en kan volgend seizoen hopelijk weer opbouwen. Bij 010 lopen bij een kampioenschap straks ook spelers de deur uit, dus die kunnen dan ook opnieuw beginnen. Winnen is ook altijd verliezen.

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Wat lul je man. Je doet net of het knap is als ajax nog kampioen wordt ,wat gewoon nog mogelijk is . Maar goed jij bent de eerste bij een kampioensschap die schreeuwt hoe goed je bent .

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Of ik het nou ben of het woord Ajax. Het blijkt toch elke keer weer wat te triggeren bij jou. Blijkbaar heb je het er heel moeilijk mee. 99% van de artikelen die over Ajax gaan óf 99% van de commentaren die iemand over Ajax (in positieve zin) eronder schrijft...hop daar ben je weer. Ik krijg een melding dat iemand gereageerd heeft, en ik weet zonder te kijken dat jij het bent. Opvallend detail: ik zie je zelden of nooit je eigen clubje aanmoedigen of prijzen, maar als het gaat om iets negatiefs te zeggen over Ajax of om iemand's commentaar tegen te spreken (als het over Ajax gaat) sta je vooraan in de rij. Nog maar een keertje dan: wat jij hier vindt interesseert me geen reet. En ik vind je oponhoudelijke negatieve commentaar over Ajax ontieglijk zielig. Jij bent het schoolvoorbeeld van Calimerogedrag. De groeten. (en wat je híer nou weer van vindt boeit me ook totaal niet)

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ja hoor daar is calimero alweer . En pot verwijt de ketel met je 99 % Het enige wat je kan roepen . Het geen wat ik bedoel is dat jij elke keer anders lult . Nu zit je weer je club in de underdog rol te verstoppen . En straks bij een kampioensschap zit je weer stom te lullen dat het zo knap is allemaal Het is 3 punten met nog 12 wedstrijden . Feyenoord en az nog in europa . Dus ja alle kans joh muts . Verder moet ajax met al hun 'problemen ' kampioen worden dat weet iedereen . Doe ze dat niet is het een regelrechte schande . Ipv op te letten op mij /of filmpjes te kijken hoe het gaat bij een ingang van een stadion omdat je nooit gaat ,ga eens je club aanmoedigen joh. . Zelfs dat boeit me niet heb je van mij joh sul

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Sorry 11 wedstrijden dat schilt natuurlijk

Koningtoto
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik heb de hoop allang opgegeven (eind vorig jaar). Schreuder veels te lang gebleven en slecht aankoopbeleid door het gebrek van een goede TD die voor een groot gedeelte bepaalt hoe goed de club het gaat doen. Die 3 punten is theoretisch dichtbij, maar ik denk dat Ajax nog wel punten laat liggen. 2e plek veilig stellen dan maar :)

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Daar (2e plek) krijgen ze het nog moeilijk genoeg mee ben ik bang.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen