Ongelooflijke blamage voor Barça in aanloop naar El Clásico

26 februari 2023, 20:24   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

FC Barcelona heeft zondagavond nagelaten te profiteren van de misstap van Real Madrid. De ploeg van trainer Xavi Hernández had bij een overwinning op Almería de voorsprong op de rivaal vergroot tot tien punten, maar leed op bezoek bij Almería een pijnlijke nederlaag (1-0).

Real Madrid bleef zaterdagavond in de derby tegen Atlético steken op 1-1. Het puntenverlies van de Koninklijke was precies wat FC Barcelona nodig had na de Europese uitschakeling tegen Manchester United. De Catalanen zijn in eigen land bezig aan een uitstekend seizoen, maar na de pijnlijke exit in de Champions League kwam afgelopen donderdag ook het Europa League-avontuur ten einde. Op bezoek bij Almería had Barça dus de kans om een voorschot te nemen op de eerste landstitel sinds 2019, maar zover kwam het dus niet.

Almería was bij aanvang van de ontmoeting met FC Barcelona de nummer negentien van Spanje. Een overwinning voor de koploper lag daarom in de lijn der verwachting. Xavi greep het bezoek aan de laagvlieger aan om een aantal basisspelers rust te geven. Zo begonnen Ronald Araújo, Jules Koundé en Raphinha allemaal op de bank. Frenkie de Jong had wél een basisplaats. Maar het liep in de eerste helft voor geen meter bij FC Barcelona. De Catalanen noteerden in de eerste 45 minuten geen enkel schot tussen de palen. Aan de andere kant was Almería wel dreigend en dat resulteerde na 24 minuten zelfs in de openingstreffer. El Bilal Touré schoot de bal kiezelhard achter Marc-André Ter Stegen.

In de tweede helft stapelden de problemen zich op voor FC Barcelona. Trainer Xavi, Gavi en invaller Raphinha werden binnen een paar minuten allemaal op de bon geslingerd, waardoor zij het komende competitieduel met Valencia vanaf de tribune moeten bekijken. De Catalanen moeten het al stellen zonder Pedri en Ousmane Dembélé. Het ontbreken van die laatste twee brak Barça al op tegen Manchester United en deed zich ook voelen tegen Almería. Kansen waren er in de tweede helft wel meer. Bijvoorbeeld voor Araújo, wiens kopbal voorbij de tweede paal ging, en voor Ángel Alarcón, die zijn inzet gekeerd zag worden door de doelman.

Het was bij FC Barcelona wachten op een geniale ingeving van Robert Lewandowski, maar de spits worstelt al een tijdje met zijn vorm. In de voorgaande zeven competitieduels scoorde hij slechts twee keer. In scoringspositie kwam de Pool uiteindelijk ook niet meer, evenals zijn teamgenoten. FC Barcelona leed daardoor een zeer pijnlijke nederlaag. De voorsprong op Real Madrid blijft weliswaar riant (zeven punten), maar het is de vraag hoe de ploeg van Xavi herstelt van deze tweede tik in korte tijd. Lang de tijd om te blijven treuren heeft Barça niet, want komende donderdag staat de eerste ontmoeting met Real Madrid in de halve finale van de Copa del Rey op het programma.