AZ verslaat Cambuur moeizaam maar verliest twee sterkhouders

25 februari 2023, 22:03

Zonder groots te spelen heeft AZ het thuisduel met SC Cambuur met 2-1 gewonnen. De hekkensluiter deed lange tijd aardig mee in Alkmaar, zonder tot grote kansen te komen. AZ deed dat ook spaarzaam, maar een bevlieging van topscorer Vangelis Pavlidis en een primeur van Wouter Goes waren zaterdag voldoende om Cambuur zonder punten terug naar Friesland te sturen. Een benutte strafschop van Bjørn Johnsen in de slotfase veranderde daar weinig meer aan. Tegenvaller voor AZ vormden de gele kaarten van Sven Mijnans en Jordy Clasie, die daardoor geschorst zijn als Vitesse volgende week in Arnhem de tegenstander is. 

AZ startte in Alkmaar met dezelfde elf die vorige week de topper bij Feyenoord in de slotfase met 2-1 verloren. Door de aanhoudende blessures achterin had de achttienjarige Goes dus opnieuw een basisplaats, hij vormde het centrum van de verdediging met Pantelis Hatzidiakos. Bij Cambuur was er een eerste basisplaats voor Mimoun Mahi, die vorige week ontbrak toen de Friese derby tegen sc Heerenveen een 2-1 nederlaag opleverde. 

De eerste helft ging lange tijd gelijk op. Cambuur verdedigde gedisciplineerd en AZ had moeite om een gaatje in de Friese defensie te vinden. Na vier minuten kreeg de mee opgekomen rechtsback Yukinari Sugawara evenwel een eerste kans, maar hij stuitte op Cambuur-doelman Robbin Ruiter. Aan de andere kant mikte Cambuur op de sterke spits Bjørn Johnsen, die tegen Heerenveen nog vroeg doel trof. Johnsen dook voor rust een aantal keer gevaarlijk op voor AZ-keeper Matt Ryan maar was ongelukkig in de afronding. Cambuur had geluk dat Pavlidis na een klein half uur in kansrijke positie voorlangs kopte, maar bleef verder vrij gemakkelijk overeind. Vijf minuten voor rust brak Pavlidis toch de ban. Zijn droge schot met stuit van een meter of twintig was Ruiter te machtig, waardoor AZ zonder goed te spelen toch met een 1-0 voorsprong de kleedkamers opzocht. 

Na rust bleef Cambuur aandringen maar werd al vrij snel duidelijk dat AZ niet van plan was veel weg te geven. Scheidsrechter Nagtegaal legde het duel kort na de hervatting even stil toen AZ-supporters een brandende fakkel op het veld gooiden, maar liet al vrij snel weer doorspelen. Via Jesper Karlsson leken de Alkmaarders twintig minuten voor tijd op 2-0 te komen. De Zweed strafte een inschattingsfout van de uitgekomen Ruiter af maar nam de bal daarbij met de hand mee en dus ging dat feestje niet door. Even later was het alsnog raak. Een hoekschop van AZ bleef hangen in de zestien en belandde uiteindelijk voor de voeten van Goes, die van dichtbij raak schoot. AZ zat in een zetel maar een late strafschop, gegeven na een overtreding van Hatzidiakos, bood Cambuur dé kans om terug te komen in het duel. Johnsen schoot raak en dus bracht Sjors Ultee met Roberts Uldrikis een extra spits om wat te forceren. 

Dat lukte echter niet, helemaal toen Mees Hoedemakers in blessuretijd met zijn tweede gele kaart kon inrukken. En dus won AZ zonder groots te spelen met 2-1 waardoor het Ajax in ieder geval voor een dag voorbij is en terugkeert op de tweede plaats in de Eredivisie. Smetje op de zege waren wel de gele kaarten voor Sven Mijnans en Jordy Clasie, die daardoor volgende week tegen Vitesse geschorst zijn. Cambuur ziet door de nederlaag de achterstand op FC Groningen, dat eerder op de avond won van Excelsior, oplopen naar vier punten. 

Man of the match: Wouter Goes

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen