Burgemeester Leeuwarden neemt hard besluit na rellen rond Friese derby

23 februari 2023, 20:25   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Er zijn de rest van dit seizoen geen uitsupporters meer welkom bij thuiswedstrijden van SC Cambuur. Die beslissing heeft Sybrand Buma, de burgemeester van Leeuwarden, genomen na ongeregeldheden rond de Friese derby van afgelopen weekend tegen sc Heerenveen. In Leeuwarden ging het zondag helemaal mis.

Tijdens de derby tussen Cambuur en Heerenveen (1-2) zochten fans van beide clubs de confrontatie met elkaar. De sfeer was grimmig, rond het stadion werden dingen vernield en een aanhanger van de thuisclub werd geraakt door een steen. Uiteindelijk besloot de politie acht mensen aan te houden. De gemeente is daar als vanzelfsprekend niet blij mee en sprak van een dieptepunt tegen Heerenveen. Daarnaast ziet men bij thuiswedstrijden van Cambuur 'aanhoudende en toenemende verstoringen van de openbare orde'.

Lees ook: Leeuwarder zwaargewond na Friese derby: "Halve hoofd verbrijzeld"

Burgemeester Buma heeft vervolgens de knoop doorgehakt na overleg met het Openbaar Ministerie en de politie. Omdat de ongeregeldheden bij Cambuur zich doorgaans jegens de bezoekende supporters richten, wordt ervoor gekozen om het uitvak de rest van het seizoen leeg te laten. Ondanks de grote aanwezigheid van ME, politie, stewards en beveiligers wordt het niet langer mogelijk geacht om de openbare orde op een goede manier te kunnen handhaven. Dat heeft vervelende gevolgen voor vijf andere clubs.

Eredivisie

Cambuur speelt in de competitie namelijk nog in eigen stadion tegen achtereenvolgens Go Ahead Eagles, FC Emmen, Feyenoord, FC Utrecht en RKC Waalwijk. Voor die clubs is het dus niet toegestaan om hun aanhang mee te nemen naar de hoofdstad van Friesland. De ongeregeldheden zijn een nieuwe domper voor Cambuur, dat momenteel de hekkensluiter van de Eredivisie is. De ploeg van trainer Sjors Ultee heeft in totaal nog twaalf wedstrijden om degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie te voorkomen.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen