Coëfficiënten: Profiteert Nederland van Portugese misstappen?

23 februari 2023, 12:23   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax en PSV komen donderdagavond in actie in de Europa League. Omdat FC Porto woensdag in de Champions League niet wist te winnen bij Inter, kan Nederland in de strijd om de zesde plaats op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA goede zaken doen ten opzichte van naaste belager Portugal. 

In Milaan verloor FC Porto nipt van het Inter van invaller Denzel Dumfries; na 90 minuten was het 1-0, mede dankzij de uitblinkende doelman André Onana. Door de kleine nederlaag heeft Porto over drie weken nog een kans om in eigen huis alsnog ten koste van de Italianen door te gaan naar de kwartfinale. Voor Benfica lijkt de kans daarop zelfs levensgroot. Het won vorige week het uitduel bij Club Brugge met 0-2 en zal het op 7 maart in Lissabon willen afmaken tegen de Belgen. Mochten beide Portugese troeven de kwartfinale van de Champions League bereiken, dan levert dat de zuid-Europeanen twee bonuspunten op in de coëfficiëntenranglijst. 

Lees ook: Inter geniet eindelijk van Lukaku tijdens late overwinning op Porto

In de Europa League en de Conference League zou Portugal echter weleens minder fortuinlijk kunnen blijken. Sporting Portugal speelde vorige week thuis met 1-1 gelijk tegen FC Midtjylland en speelt donderdag de return in Denemarken. Met het thuisvoordeel voor Midtjylland lijkt het bereiken van de volgende ronde nog allesbehalve zeker voor Sporting. Een niveau lager, in de Conference League, dreigt uitschakeling voor SC Braga. In Portugal was Fiorentina vorige week véél te sterk en wonnen de Italianen met 0-4, waardoor de return in Florence op voorhand weinig spannend belooft te worden. 

Ajax en PSV kunnen donderdag de voorsprong van Nederland op Portugal vergroten door hun duels te winnen. Momenteel bedraagt die 2.684 punten. Een zege van beide clubs zou Nederland 0.800 coëfficiëntpunt opleveren. Bij elke overwinning op Union Berlin is Ajax bovendien zeker van de achtste finale, wat Nederland een heel bonuspunt oplevert. PSV kijkt tegen een 3-0 achterstand aan in het tweeluik met Sevilla, waardoor het alleen bij een grote overwinning ook door gaat naar de volgende ronde en Nederland een extra bonuspunt zou bezorgen.

Tweede CL-ticket lonkt

Als Nederland erin slaagt om Portugal dit seizoen achter zich te laten, dan wacht vanaf het seizoen 2024-2025 een tweede ticket voor de groepsfase van de Champions League. Bovendien krijgt een derde Nederlandse club vanaf dat moment de mogelijkheid om zich via de voorronde te plaatsen voor het miljoenenbal. In het seizoen 2002-2003 werd Nederland voor het laatst door drie clubs vertegenwoordigd in het belangrijkste Europese toernooi. Destijds had het toernooi een iets andere opzet met twee groepsfases. Ajax overleefde onder trainer Ronald Koeman beide poules maar legde het in de kwartfinale nipt af tegen de latere winnaar AC Milan. Feyenoord en PSV strandden al in de eerste groepsronde, beiden werden laatste in hun poule.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen