Leeuwarder zwaargewond na Friese derby: "Halve hoofd verbrijzeld"

21 februari 2023, 20:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De derby tussen SC Cambuur en sc Heerenveen was afgelopen zondag niet alleen beladen binnen de lijnen. Er waren in Leeuwarden ongeregeldheden tussen de supporters van de aartsrivalen. Een aanhanger van de thuisploeg raakte na de wedstrijd zwaargewond aan zijn hoofd door een rondvliegende steen.

Na de 1-2 overwinning van Heerenveen liepen de zwagers Rick Folkers en Perry van der Linden op het plein voor het stadion. Daar ging het uit het niets helemaal mis en werd Folkers vol geraakt door een steen. "Zijn halve hoofd was verbrijzeld. De adrenaline gierde door mijn lichaam. Ik heb hem op zijn zij gedraaid om hem niet in zijn eigen bloed te laten stikken. Zo heeft hij daar gelegen tot de ambulance kwam. Er reed een ME-bus voorbij. Die probeerden ze te bekogelen, denk ik", aldus Van der Linden in gesprek met De Leeuwarder Courant.

Bekijk ook: Steen door ruit supportersbus Heerenveen

In het ziekenhuis van Leeuwarden bleek uiteindelijk dat Folkers geopereerd moest worden. Hij liep meerdere breuken en een hersenschudding op. Daarnaast is er schade aan zijn kaak, oogkas en jukbeen. Het was voor Folkers extra zuur dat het pas zijn eerste bezoekje aan Cambuur was. "Heel zuur dat zijn eerste bezoek aan het stadion zo moest aflopen. Daar krijg je een vervelend onderbuikgevoel van. Ik hoop dat het allemaal goedkomt. Ik kreeg de hele dag berichtjes. Superlief dat iedereen zo meeleeft", voegde Van der Linden nog toe.

Ongeregeldheden

De altijd beladen wedstrijd tussen Cambuur en Heerenveen zorgde zondag voor de nodige onrust in Leeuwarden. Er werden bussen bekogeld, vernielingen aangericht en ook de politie en ME moesten het ontgelden. Uiteindelijk werden acht personen aangehouden. De derby werd een prooi voor de bezoekers uit Heerenveen. Nadat Cambuur vroeg in de wedstrijd op voorsprong was gekomen, bogen de gasten dat om in een 1-2 overwinning. Cambuur is zodoende de hekkensluiter van de Eredivisie, Heerenveen staat op de achtste plaats van de ranglijst.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen