Tadic helpt Ajax richting tweede plaats, Kudus eert Atsu

19 februari 2023, 18:36   Bijgewerkt: 19 februari 2023, 19:11

Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam zonder problemen omgezet in een overwinning. De ploeg van John Heitinga won voor eigen publiek met 4-0. Dusan Tadic was met twee doelpunten en een assist de grote uitblinker. Verder scoorden Kenneth Taylor en Mohammed Kudus, die zijn landgenoot Christian Atsu eerde. Ajax neemt dankzij de overwinning de tweede plek over van AZ. 

In de ondermaatse wedstrijd tegen Union Berlin (0-0) maakte hij als een van de weinige spelers een goede indruk, maar tegen Sparta kreeg Calvin Bassey geen basisplaats. Heitinga koos voor dezelfde elf namen als vorige week, waardoor Edson Álvarez opnieuw centraal achterin stond. Door puntenverlies bij verscheidene concurrenten was er Ajax veel aan gelegen om te winnen, maar bij een driepunter voor verrassende nummer zes Sparta konden zij zich mengen in de strijd om de bovenste plaatsen. Daarvoor moesten ze echter wel de geblesseerde Younes Namli missen, die werd vervangen door Koki Saito.

De behendige Japanner werd in de beginfase eenmaal gevaarlijk, maar was voornamelijk terug te vinden rond zijn eigen strafschopgebied. Sparta plooide in Amsterdams balbezit massaal terug en probeerde de ruimtes zo erg klein te houden. De thuisploeg liet de bal ondertussen rustig rondgaan en loerde op de ruimtes achter de Rotterdamse defensie. Na een minuut of zes werden deze ruimtes voor het eerst gevonden en was het ook gelijk raak voor Ajax. Davy Klaassen schoot een voorzet van Devyne Rensch hard richting doel, waarna Tadic de bal op een meter of twee met de knie binnenwerkte. Daarna bleven de Amsterdammers aanzetten. Openingen werden niet vaak gevonden, maar als het lukte, was Ajax wel gelijk gevaarlijk.

Zo kopte Kudus op de lat en kreeg ook Steven Berghuis een grote schietkans. Waar zij niet doeltreffend waren, was Taylor dat na een klein halfuur wel. Na een slimme pass van Tadic verschalkte hij Nick Olij in de lange hoek. Sparta besloot vervolgens iets aanvallender te gaan spelen, maar kwam er nauwelijks aan te pas. Spits Tobias Lauritsen werd met lange ballen enkele keren gevonden, maar werd door de Ajax-defensie geen centimeter ruimte gegund. Echt gevaarlijk kon Sparta daardoor niet worden. De thuisploeg had ondertussen nog steeds het beste van het spel, maar noteerde ondanks grotere ruimtes geen kansen meer.

Die kansen kwamen er wel in de tweede helft. Sparta probeerde Ajax onder druk te zetten, maar de thuisploeg creëerde vanuit counters de meeste dreiging. Steven Bergwijn vond echter meerdere malen Olij op zijn weg. De Sparta-keeper zag in zijn strafschopgebied ook de nodige Ajacieden naar de aarde storten, maar scheidsrechter Pol van Boekel ging er niet in mee. Na tussenkomst van de VAR bleek echter dat Bergwijn wel onreglementair geraakt werd, en dat driemaal daarmee scheepsrecht was. Tadic benutte de gegeven penalty, waarmee het verzet van Sparta gebroken was. Ondanks het terugschakelen van Ajax, zowel in tempo als in nauwkeurigheid, bleven de kansen vervolgens voor de thuisploeg. Uiteindelijk besloot Kudus met een wonderschone vrije trap de stand op 4-0. Hij bracht vervolgens nog een eerbetoon aan zijn landgenoot Atsu, die in de Turkse aardbeving overleed.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

familieharbers03
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

snap niet waarom van boekel die kudus geen geel gaf met zijn shirt omhoog trekken!! regels zijn regels!! maar ja iets van klassenjustitie??

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen