"Ihattaren verkloot het niet zomaar, de jongen wil veranderen"

15 februari 2023, 07:59   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Glenn Helder is ervan overtuigd dat Mohamed Ihattaren wel wil veranderen, maar dat nu nog niet kan. Toch is er volgens de 54-jarige Helder nog hoop voor de linkspoot die de afgelopen jaren eigenlijk alleen maar om de verkeerde redenen de headlines heeft gehaald. Deze week werd Ihattaren opgepakt op verdenking van het mishandelen van zijn ex-vriendin. Inmiddels is hij weer op vrije voeten, al geldt hij nog wel als verdachte.

Wat Ihattaren nu overkomt, herkent Helder deels. De voormalig aanvaller maakte gedurende zijn profcarrière ook continu de verkeerde keuzes. "Hij zit niet in de fase dat hij geholpen kan worden. Al is het voor hem nu erger, de druk is hoger en sociale media zetten al je daden in de spotlights. Als er in mijn tijd een smartphone had bestaan, zat ik nu nog in de bak...", zegt Helder met een knipoog tegen de NOS.

Helder was in zijn tijd - net als Ihattaren - een van de grootste talenten van Nederland, maar al in zijn eerste jaren profjaren ontwikkelde hij een gokverslaving. Die kwam aan het licht toen hij uitkwam voor Arsenal. Het ging daarna snel bergafwaarts voor Helder, die uiteindelijk zelfs in de gevangenis belandde vanwege bedreiging, mishandeling en vuurwapenbezit. "Het is alsof je van iemand die in een dictee tien keer dezelfde spelfout maakt, verwacht dat hij die de elfde keer niet meer maakt. Als je het niet kan, verander je het niet. Bovendien was ik stronteigenwijs", aldus Helder.

Waar Helder niet kon veranderen, kan Ihattaren dat volgens hem nu ook niet. "Van der Vaart, Vanenburg, Sneijder, de broer van Nouri, hij kreeg de jackpot aan persoonlijke begeleiding. Hij verkloot het niet zomaar, de jongen wil veranderen, anders zou hij ook geen hulp vragen. Maar hij houdt het niet vol", zegt hij. "Ineens heb je geld en status, mensen hebben torenhoge verwachtingen van je. Alles wat je doet, wordt in de media uitvergroot. Je bent een kind in een te volwassen wereld. Daar verantwoordelijk mee omgaan, is een hele kunst."

Advies

Hoewel Ihattaren nog een lange weg heeft te gaan, is er volgens Helder nog hoop voor hem. "Ik had gewild dat er iemand eens echt hard voor mij was geweest. Als ik mijn 25-jarige zelf nu zou tegenkomen, zou ik hem eerst door elkaar schudden - en dat is nog heel zachtjes uitgedrukt. Daarna zou ik hem vertellen: Glenn, na je carrière bij Oranje en Arsenal ga jij zeven maanden de gevangenis in en mag je daarna dozen sjouwen bij DHL. Ik word weer boos als ik aan mijn jongere zelf terugdenk. De spijt die ik heb, gun ik niemand. Ik hoop dat Ihattaren nooit zo'n biografie hoeft te schrijven als ik", zegt Helder, die Ihattaren adviseert niet naar de duiveltjes op z'n kussen, maar de engel op z'n schouder te luisteren. "Dat zou ik hem zeggen: luister, je vader is trots op jou. Hij is er niet meer, maar hij is er altijd. Hij ziet jou en weet dat er maar weinigen gezegend zijn met zo'n gouden linkerbeen als jij. Haal kracht uit zijn trots."

Lees ookIhattaren laat zien wat hij doet op eerste avond na vrijlating

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen