Oguzhan Özyakup schiet Fortuna naar emotionele overwinning

11 februari 2023, 23:01   Bijgewerkt: 11 februari 2023, 23:48

Fortuna Sittard heeft met een 0-1 overwinning op FC Emmen het gat met de onderste regionen verder vergroot. In de tweede helft namen de bezoekers het heft in handen en schoot Oguzhan Özyakup zijn ploeg met een mooie schuiver op voorsprong. Zijn daaropvolgende eerbetoon aan de slachtoffers aan de Turkse natuurramp zal niemand in het stadion onberoerd hebben gelaten.

Voor Fortuna Sittard stond de wedstrijd in het teken van de gruwelijke natuurramp in Turkije. De club van Isitan Gün speelde met banden waarmee steun werd betuigd aan de slachtoffers van de aardbeving, en Giro 555 was de eenmalige shirtsponsor van de Fortunezen. In de minuut stilte stonden de Turkse basisspelers Özyakup, Dogan Erdogan en Burak Yilmaz gebroederlijk naast elkaar. De 37-jarige spits kreeg na een halfuur een enorme mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar dichtbij het doel schoot hij de bal niet tussen de palen.

Aan de andere kant deed basisdebutant Jeremy Antonisse kort daarvoor hetzelfde. In het restant van de eerste helft kreeg Ahmed El Messaoudi nog een kleine kopkans, maar ondanks een overwicht bleef het daarbij voor Emmen in de eerste helft. In de beginfase kwam de formatie van Dick Lukkien maar met moeite onder de hoge druk van de tegenstander uit, en toen dat eenmaal gelukt was ontbrak het in het aanvalsspel aan goede passing. Van beide kanten was het overigens slordig, waardoor counters van Fortuna nauwelijks uit de verf kwamen. Eenmaal werden de bezoekers gevaarlijk, maar Umaro Embalo kopte in kansrijke positie over.

Bij het schot van Iñigo Córdoba, enkele seconden in de tweede helft, moest Mickey van der Hart voor het eerst reddend optreden. Hiermee waren de intenties van Fortuna duidelijk: de bezoekers begonnen meer mee te voetballen en namen langzaam het overwicht van Emmen over. De ploeg van Julio Velázquez kreeg enkele aardige mogelijkheden, maar sprong niet altijd goed om met de groter wordende ruimtes. De Drenthenaren kenden ondertussen ook hun momenten, maar moesten steeds vaker in de verdedigende stellingen kruipen.

Alsof het zo moest zijn, bracht een Turkse combinatie Fortuna de 0-1. Na een slim hakje van Yilmaz schoof Özyakup de bal in de verre hoek en bracht hij vervolgens een eerbetoon aan de Turkse slachtoffers. In het restant van de wedstrijd trachtte Emmen nog terug te komen. Invaller Dennis Vos was daar nog dichtbij, maar vanaf een meter of drie schoot hij langs het doel. Fortuna mag zo steeds verder naar boven gaan kijken, terwijl FC Emmen verder in het degradatiemoeras wegzakt.

Man of the match: Oguzhan Özyakup