Transferweekje: Ajax druk met TD, Slot houdt gemoederen bezig

11 februari 2023, 12:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De transfermarkt is weliswaar alweer anderhalve week gesloten, maar in de wandelgangen wordt altijd gefluisterd. Wat staat ons de zomerse transferperiode te wachten? Een overzicht van de meest aannemelijke, terugkerende geruchten en verhalen van de afgelopen zeven dagen uit binnen- en buitenland.

Heeft Ajax de opvolger van Overmars gevonden?

De rust lijkt wedergekeerd in Amsterdam. Na de aanstelling van John Heitinga als nieuwe trainer weet Ajax weer wat winnen is en wordt er weer gelachen in de Johan Cruijff Arena. Ook buiten het veld kreeg de club goed nieuws. Na het vertrek van Marc Overmars zit Ajax al lange tijd zonder technisch directeur en werden de technische zaken waargenomen door Erik ten Hag, Klaas-Jan Huntelaar en Gerrie Hamstra. Sinds het vertrek van Ten Hag zocht Ajax naar een vaste vervanger. Telegraaf-journalist Valentijn Driessen meldt dat ze die vervanger eindelijk gevonden lijken te hebben. Ajax gaat namelijk een poging wagen om de rechterhand van Jürgen Klopp, Julian Ward, over te nemen van Liverpool. Ward is al sinds 2012 bij Liverpool, toen begon hij als scout. Eind vorig jaar gaf hij aan te stoppen bij Liverpool, tot verbazing van de club. Ajax lijkt hier op te willen inspelen en de Engelsman aan te trekken. De komst van Ward zou een behoorlijke opsteker zijn voor de Amsterdamse club, waar het lange tijd onrustig was in de bestuurskamer.

Slot staat er internationaal goed op

De uitstekende prestaties van Arne Slot bij Feyenoord gaan in het buitenland niet onopgemerkt voorbij. Volgens De Telegraaf staat de 44-jarige trainer bij meerdere clubs uit de Premier League op de radar. Afgelopen zomer was Slot ook al in beeld bij enkele Engelse clubs. Concrete voorstellen kwamen er toen niet. Deze week werd bekend dat Slot hoog op het verlanglijstje staat van Leeds United, dat naarstig op zoek is naar een vervanger van de ontslagen Jesse Marsch. De club van onder meer Pascal Struijk en Crysencio hoeft zich echter niet in De Kuip te melden. Slot is op dit moment niet te koop, zo vertelde Feyenoord-directeur Dennis te Kloese tegen Voetbal International. Slot heeft ook alle reden om nog wat langer te blijven plakken. Feyenoord strijdt immers nog op drie fronten mee. De Rotterdammers staan bovenaan in de Eredivisie, plaatsten zich midweeks met hangen en wurgen voor de kwartfinale van de KNVB Beker en kwalificeerden zich eerder al voor de knock-outfase van de Europa League.

Nieuwe details over PSG-clausule in contract Xavi Simons

Xavi Simons is een onmisbare schakel geworden in het elftal van PSV. De middenvelder kwam in de zomer over van Paris Saint-Germain en beleeft dit seizoen zijn grote doorbraak. Het is alleen nog maar de vraag of Simons ook volgend seizoen in het Philips Stadion speelt. PSG beschikt namelijk over een clausule om Simons in de zomer terug te halen voor twaalf miljoen euro. Het Eindhovens Dagblad onthult dat er aan die clausule ook nog een andere regel vasthangt. Zo zou de enkelvoudig Oranje-international niet doorverkocht of -verhuurd mogen worden als hij in de zomer terugkeert. Omdat de kans klein is dat Simons bij PSG een vaste basisspeler wordt, heeft de middenvelder er veel meer aan om in Eindhoven te blijven. PSV maakt er geen geheim van dat ze Simons langer aan boord willen houden. Het liefst zouden de Eindhovenaren de PSG-clausule uit zijn contract slopen. Een mogelijkheid is dat de zakelijke entourage van de spelmaker een langere en verbeterde verbintenis wil koppelen aan een duurdere clausule voor PSG. Zelf laat Simons weten dat hij nog niet uitgeleerd is bij PSV. Dat geeft de Eindhovense burger mogelijk moed.

Opplossing dient zich aan voor Aubameyang

Het lijkt erop dat Pierre-Emerick Aubameyang alsnog vertrekt bij Chelsea. De koopwoede van zijn werkgever drijft de 33-jarige aanvaller richting de uitgang van Stamford Bridge. Chelsea trok in januari zo veel spelers aan dat Aubameyang niet meer nodig is. Veelzeggend is dat de Gabonese spits niet is ingeschreven voor de knock-outfase van de Champions League, terwijl hij in de groepsfase nog goed was voor twee doelpunten en één assist. Aubameyang wil Chelsea zo snel mogelijk verlaten en daar is mogelijk een oplossing voor. Los Angeles FC zou de aanvaller willen aantrekken als vervanger van de naar Pachucha vertrokken Cristian Arango. Chelsea is bereid het salaris van Aubameyang door te betalen, waardoor er voor de Amerikaanse club weinig risico's aan de deal kleeft. Aubameyang zelf zou een transfer naar de MLS wel zien zitten. De transferwindow in de Verenigde Staten is sinds gisteren open.

Kane houdt vier clubs in spanning

Over anderhalf jaar loopt het contract van Harry Kane bij Tottenham Hotspur af. De club wil niets liever dan verlengen met de absolute ster van het elftal, maar heeft geduchte concurrentie. Bayern München nam afgelopen zomer afscheid van Robert Lewandowski en hoewel Eric Maxim Choupo-Moting het zeker niet onaardig doet, is Der Rekordmeister voornemens om komende zomer een topspits aan het elftal toe te voegen. In de 29-jarige Kane zien de Duitsers een garantie op 25 tot 30 doelpunten per seizoen. Bovendien kan Bayern Kane twee zaken bieden die hij in Londen niet kan krijgen: een absoluut topsalaris én een grote kans om eindelijk eens een hoofdprijs in zijn nog altijd lege prijzenkast te zetten. Ondertussen is ook Manchester United druk op zoek naar een nieuwe aanvalsleider, al vreest de club van Erik ten Hag dat Tottenham niet mee wil werken aan een transfer van Kane naar een Premier League-rivaal. Mocht Kane inderdaad onhaalbaar blijken, dan schakelt United mogelijk door naar de 24-jarige Nigeriaan Victor Osimhen van Napoli. Ook bij Real Madrid speelt de komst van Kane nog altijd in het achterhoofd. Karim Benzema verlengde afgelopen week zijn contract, maar is inmiddels 35 en heeft dus niet het eeuwige voetballeven meer voor zich. 

Arias laat Europa achter zich

Santiago Arias vervolgt zijn loopbaan in de Verenigde Staten. De 31-jarige rechtsback was transfervrij nadat zijn contract bij Atlético Madrid afgelopen zomer was ontbonden. Sindsdien was de Colombiaan naarstig op zoek naar een nieuwe werkgever. Naar verluidt werd hij zelfs aangeboden bij zijn oude club PSV én bij Ajax, terwijl hij ook in verband werd gebracht met een aantal Premier League-clubs. Geen van allen hapte echter toe, waarna FC Cincinnati deze week eindelijk toehapte. Bij de Major League Soccer-club loopt Arias een oude Eredivisie-bekende nét mis. Doelman Kenneth Vermeer speelde sinds 2021 voor de club, maar zijn contract liep in december 2022 af en sinds dat moment is ook hij clubloos. Wel komt Arias in Ohio samen te spelen met voormalig Vitesse-verdediger Matt Miazga. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen