Chelsea verpulvert negatief transferrecord, Ajax op positieve podium

9 februari 2023, 16:39   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Chelsea heeft dit seizoen een krankzinnig bedrag uitgegeven aan transfers. Alleen al in de winterse transferperiode smeet de club 330 miljoen euro over de balk. Als je dat bedrag samenvoegt met de uitgaven van afgelopen zomer, verpulvert Chelsea het record voor meeste geld uitgegeven in één seizoen.

In totaal heeft de club 620 miljoen euro (inclusief bonussen) uitgegeven aan aanwinsten, maar dan heb je ook wat. Zo zijn WK-winnaar Enzo Fernandez (121 miljoen euro) en wonderkind Mykhaylo Mudryk (zeventig miljoen euro) vanaf dit seizoen te bewonderen in het blauwe shirt van de club uit Londen. De club spant de kroon op verschillende lijstjes, ook die van meest negatieve transfersaldo. Dat staat voor Chelsea op -749 miljoen euro.

Ajax op podium

Het bedrag dat de club dit seizoen heeft uitgegeven is twee keer zo veel als de vorige recordhouder Paris Saint-Germain. De club uit de Franse hoofdstad gaf in het seizoen 2017/2018 inclusief bonussen 311 miljoen euro uit. Het grootste gedeelte daarvan ging naar Barcelona, vanwege de overstap van Neymar. Ajax heeft de positieve kant van het podium gehaald. Na Benfica (369 miljoen euro) en LOSC Lille (308 miljoen euro) hebben de Amsterdammers het meeste geld verdiend de afgelopen vijf seizoenen aan transfers, namelijk 293 miljoen euro inclusief de bonussen. 

Engelse dominantie

In een handige tabel heeft football-observatory.com een duidelijk beeld geschetst van de hedendaagse voetbalwereld. Van de honderd clubs die het hoogste handelsvolume hebben zijn er maar liefst vijfentwintig afkomstig uit Engeland, één op de vier dus. Naast Ajax staan ook Feyenoord en PSV op de lijst van de honderd clubs met het hoogste transfersaldo. De Rotterdammers hebben na de afgelopen vijf seizoenen een positief transfersaldo van 36 miljoen, de Eindhovenaren van 199 miljoen (!) euro. 

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen