Waarom Chelsea ondanks Financial Fair Play met miljoenen smijt

1 februari 2023, 12:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Chelsea was van alle clubs in de Europese top verreweg het meest actief op de winterse transfermarkt. Liefst acht aanwinsten werden gepresenteerd door de Londense club, die gezamenlijk een bedrag van 330 miljoen euro kostten. Maar hoe kan de club een dergelijke som uitgeven en toch voldoen aan de Financial Fair Play-regels die de UEFA hanteert?

Woensdag, op Deadline Day, voltooide Chelsea de grootste deal van deze winter. Enzo Fernández werd na lang onderhandelen voor 121 miljoen euro overgenomen van Benfica. Chelsea maakte de Argentijn daarmee en passant gelijk ook de duurste inkomende Premier League-transfer aller tijden. Van de tien duurste transfers deze winter heeft Chelsea er liefst vijf op haar naam weten te zetten. Na Fernández is Mykhaylo Mudryk (voor een basisbedrag van 70 miljoen euro) de tweede op de lijst. Benoît Badiashile is met een transferbedrag van 38 miljoen vijfde, oud-PSV'er Noni Madueke staat zesde met 35 miljoen euro en Malo Gusto is terug te vinden op plaats acht met een transferbedrag van 30 miljoen. De rechtsback werd overigens direct terugverhuurd aan zijn vorige club Olympique Lyon. 

Lees ook: Chelsea zorgt voor deadline-day stunt en breekt records voor WK-talent

FFP

Sinds 2011 hanteert de UEFA een aantal regels onder de noemer Financial Fair Play (FFP). In het kort moeten die ervoor zorgen dat clubs niet méér uitgeven aan transfers en salarissen dan dat er aan inkomsten wordt gegenereerd. Over een periode van drie jaar mogen de uitgaven maximaal 5 miljoen euro meer bedragen dan de inkomsten. Clubs die zich niet aan de regels houden kunnen bestraft worden met boetes of zelfs uitsluiting van deelname aan Europese toernooien. In september 2022 kreeg Paris Saint-Germain nog een boete van 65 miljoen euro, waarvan tien miljoen direct moest worden overgemaakt naar de UEFA en het restant later wordt geïnd als de club zich niet alsnog aan de regels houdt. Hoe kan Chelsea ondanks deze regels met miljoenen smijten?

De sleutel zit hem in de lengte van de contracten. Fernández en Mudryk liggen in Londen vast tot medio 2031 (acht en een half seizoen), terwijl Badiashile en Madueke tot 2030 hebben getekend bij de nummer tien van de Premier League. Chelsea spreidt de betaling van de transfersom uit over de gehele looptijd van de contracten. Dat was ook de reden dat de deal met Benfica voor Fernández tot het laatste moment op zich liet wachten. Op deze manier hoopt de club de FFP-regels te kunnen omzeilen. 

Aanscherping

Het lijkt Chelsea dus te lukken om onder een sanctie van de UEFA uit te komen, maar de Europese voetbalbond is niet gelukkig met de creativiteit waarmee de club ondanks de regelgeving schijnbaar ongelimiteerd geld uit kan geven. De Engelse krant The Guardian schrijft dan ook dat de bond werkt aan een aanscherping van de regelgeving. Vanaf aankomende zomer zou het verboden moeten worden om transfersommen uit te spreiden over een periode van meer dan vijf jaar. Deals zoals in de vorige alinea beschreven zouden daarmee tot het verleden behoren. Het is echter te verwachten dat de steenrijke eigenaren van de grootste clubs in de Premier League straks op zoek gaan naar nieuwe manieren om hun koopwoede ongeremd te kunnen botvieren. 

Boehly's spending spree

Tot het in werking treden van de nieuwe regels profiteert Chelsea dus nog volop van het geld dat de Amerikaan Todd Boehly in de club steekt. De Amerikaan nam in mei 2022 voor een bedrag van bijna vijf miljard euro de aandelen in de club over van de Rus Roman Abramovich, die sinds 2003 aan de macht was op Stamford Bridge. Sindsdien is de club bezig met een ongekende spending spree. Die begon in de zomer met het aantrekken van spelers als Wesley Fofana (voor 80 miljoen overgenomen van Leicester City), Marc Cucurella (voor 65 miljoen van Brigthon) en Raheem Sterling (voor 56 miljoen van Manchester City). Tel daar de uitgaven van de winter bij op en Boehly gaf al meer dan 600 miljoen euro uit aan transfersommen.  

Druk op Potter

Daarbij sneuvelde in september bovendien ook al de eerste trainer onder Boehly. Thomas Tuchel, die Chelsea in 2021 nog naar de winst van de Champions League had geleid, moest in september na slechts zes competitiewedstrijden het veld ruimen. Zijn opvolger Graham Potter, die overkwam van Brighton, staat na de enorme uitgaven onder druk om in de tweede seizoenshelft de weg omhoog in te gaan slaan. In de Premier League lijkt kwalificatie voor de Champions League volgend seizoen een pittige kluif. De achterstand op de nummers drie en vier (Newcastle United en Manchester United) bedraagt iets over de helft van het seizoen tien punten. Chelsea is dit seizoen nog wel actief in het miljoenenbal. In de achtste finales treft het Borussia Dortmund. 

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen