AZ morst dure punten in knotsgek spektakelstuk tegen FC Utrecht

28 januari 2023, 23:00

AZ en FC Utrecht hebben zaterdagavond reclame gemaakt voor de Eredivisie. De ploegen van Pascal Jansen en Michael Silberbauer sloten hun onderlinge wedstrijd in het AFAS Stadion af met een bijzonder 5-5 gelijkspel. De Alkmaarders verspeelden daarmee wel twee dure punten in de strijd om de landstitel.

AZ kende in eigen huis een lastige start tegen een agressief en dapper Utrecht. De eerste speldenprikken werden al vroeg gegeven via Tasos Douvikas en Can Bozdogan. Daar had doelman Mathew Ryan nog een antwoord op. Na ruim tien minuten had hij dat niet, nadat de sliding van Yuki Sugawara voor de voeten viel van Utrecht-spits Douvikas die daar wel raad mee wist: 1-0. Hij stond wederom op dezelfde plek vier minuten later toen hij de trekker overhaalde, nadat Ryan tweemaal eerder knap redde. De 2-0 tussenstand voor de bezoekers was dikverdiend getuige het spelbeeld. Aan AZ om te antwoorden in dit energieke treffen. Dat deed het ook en drie minuten later was de aansluiting een feit. Maxim Dekker zette goed door, nadat de Utrechtverdediging de bal niet wist weg te werken. De verdediger, geplaagd door blessureleed, zorgde met zijn eerste Eredivisiedoelpunt voor de aansluiting.

Nadat beide ploegen op adem waren gekomen en het publiek er eens goed voor ging zitten startte de tweede helft zoals de eerste eindigde: energiek en met veel drang naar voren. Het duurde desondanks tot de 65e minuut voordat het duel echt weer tot leven kwam. Nadat een eerder doelpunt werd afgekeurd, mocht Douvikas alsnog zijn hattrick vieren toen hij een puike voorzet van Booth attent binnen wist te werken voor de 3-4. Het duurde niet lang voordat AZ antwoordde. Invaller Mees de Wit werd door Tijjani Reijnders gevonden, waarna de linksback beheerst de 4-4 binnenschoof.

Utrecht mag aankomende zaterdag in eigen huis tegen de collega's uit de subtop Heerenveen de goede vorm voortzetten.  AZ wacht op diezelfde dag een uittripje. Ver hoeft men niet, de 'buren' uit Volendam worden vereerd met een bezoekje.

Man of the Match: Tasos Douvikas