RKC Waalwijk schiet pover FC Emmen met tien man van roze wolk

28 januari 2023, 20:43   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

RKC Waalwijk heeft zaterdagavond een grote stap gezet naar lijfsbehoud in de Eredivisie. De ploeg van trainer Joseph Oosting had in het eigen Mandemakers Stadion weinig te vrezen van een zeer matig FC Emmen. Na negentig minuten stapten de Waalwijkers met een 2-0 overwinning van het veld.

RKC schoot uit de startblokken en stond al na vier minuten op voorsprong. Mats Seuntjens ging op avontuur aan de rechterkant en zette de bal strak voor op aanvoerder Michiel Kramer. Die dook uitstekend op bij de eerste paal en tikte de bal handig achter doelman Mickey van der Hart: 1-0. Daarna volgde een rustige periode, waarin RKC tijdens balbezit van Emmen ver terugzakte op de eigen helft. De manschappen van Oosting kwamen er bij balveroveringen echter razendsnel uit en hoefden in aanvallend opzicht niet bang te zijn voor Emmen.

De tweede helft was amper begonnen of RKC had eigenlijk al op 3-0 moeten staan. Kramer zette de bal uitstekend voor op Seuntjens, die zijn inzet gekeerd zag worden door Van der Hart. Daarna leek RKC zichzelf in de vingers te snijden. Scheidsrechter Robin Hensgens werd na een duel tussen Iliass Bel Hassani en Mark Diemers naar de kant geroepen. Na het bestuderen van de beelden besloot de arbiter een directe rode kaart te tonen aan de middenvelder van RKC. Hij had op dat moment overigens al een gele kaart achter zijn naam staan. Die kreeg hij voor de rust.

Daarmee waren de aanvallende intenties van RKC vrijwel verdwenen. De thuisploeg beperkte zich tot verdedigen en had geluk dat Darfalou en Ole Romeny elkaar gigantisch in de weg liepen. Daarom kon RKC-doelman Etienne Vaessen gemakkelijk redding brengen. Even later moest hij opnieuw aan de bak toen Darfalou zijn doel met een kopbal onder vuur nam. Ook dit keer was dat geen lastige klus voor de sluitpost. Het verzet van Emmen nog vervolgens steeds meer af en de overwinning voor RKC kwam niet meer in gevaar. Vaessen hield zijn doel schoon.

Man of the Match: Michiel Kramer