Tops en Flops: onrust bij Ajax en FC Groningen, Feyenoord lacht

27 januari 2023, 11:00

Het ontslag van Alfred Schreuder domineert het nieuws na de achttiende speelronde in de Eredivisie. Ajax zette de trainer na de blamage tegen FC Volendam vrijwel meteen op straat. Er is veel om over na te praten. Niet alleen over wat er gisteravond in de Johan Cruijff ArenA plaatsvond, ook over wat er bij de andere wedstrijden gebeurde. Dit zijn onze Tops en Flops van speelronde 18 in de Eredivisie.

Tops

Van Kaam

Het was voor Cambuur alweer even geleden. Met de 0-1 zege bij FC Groningen werd de eerste zege sinds 1 oktober vorig jaar geboekt. De wedstrijd in de Euroborg was een heuse degradatiekraker die misschien helemaal geen winnaar verdiende, maar er wel een kreeg. Uitgerekend Daniël van Kaam werd de matchwinner door een kwartier voor tijd op fraaie wijze te scoren. De technisch begaafde middenvelder forceerde afgelopen zomer een vertrek bij Groningen omdat hij meer aan spelen wilde toekomen. Gisteravond deed hij zijn oude club opnieuw pijn. De situatie in Groningen zal Van Kaam aan het hart gaan, maar voor nu maakt hem dat even minder uit.

Feyenoord overtuigt niet, maar wint wel

Koploper Feyenoord heeft met een lach op het gezicht gekeken naar de zwalkende concurrenten. Zowel PSV, Ajax als FC Twente verspeelden punten tegen laagvliegers FC Emmen, FC Volendam en Vitesse. Feyenoord won zelf wel 'gewoon' van NEC Nijmegen. De hele tweede helft speelde Feyenoord met een man meer, maar imponeerde allesbehalve. In Rotterdam-Zuid zullen ze daar maling aan hebben, want de koploper heeft een gat geslagen van zes punten op PSV en Twente. Ajax staat nu zeven punten achter de Rotterdammers. AZ is de enige concurrent die wel won en blijft met twee punten achterstand in het spoor van Feyenoord.

Yuki Sugawara

AZ beëindigde woensdagavond de indrukwekkende ongeslagen reeks van Go Ahead Eagles en verstevigde daarmee de tweede plaats in de Eredivisie. De ploeg van Pascal Jansen won met 1-4 en had dat voor een groot deel te danken aan rechtsback Yuki Sugawara. De aanvallend ingestelde vleugelverdediger was met twee uitstekende voorzetten verantwoordelijk voor de assists op de 0-1 en de 0-2. Even later zette de Japanner kroon op het werk door zelf, op zeer fraaie wijze, de 0-3 tegen de touwen te schieten. Een smetje op de topwedstrijd van Sugawara was de veroorzaakte penalty in de slotfase, waardoor AZ de clean sheet kon vergeten. Desalniettemin werd Sugawara de terechte man van de wedstrijd.

Stunt Emmen

De stunt van FC Emmen tegen PSV kan uiteraard niet ontbreken tussen de Tops. De ploeg van Dick Lukkien versloeg het zwalkende PSV en brachten hiermee de Eindhovenaren in diepe crisis. Emmen, dat in de eerste helft een aantal keer ontsnapte aan een achterstand, deed PSV in de 24ste minuut heel veel pijn. Lucas Bernadou bracht de degradatiekandidaat op voorsprong met een hard schot in de benedenhoek. Even later werden de Emmenaren in het zadel geholpen door Mauro Júnior. De verdediger incasseerde een oliedomme rode kaart, waardoor Emmen de hele tweede helft met een man meer mocht voetballen. De Drentenaren kwamen, op het slotoffensief van PSV na, eigenlijk nauwelijks meer in gevaar en mocht zodoende de drie punten bijschrijven. Hiermee komt Emmen op vijftien punten en staat het voorlopig boven de gevreesde degradatiestreep.

Flops

Alfred Schreuder (en Ajax)

We kunnen er niet omheen. Ajax leed donderdag tegen FC Volendam het zevende achtereenvolgende puntenverlies in de Eredivisie. Alfred Schreuder probeerde zijn hachje te redden door ten opzichte van De Klassieker enkele wijzigingen door te voeren, maar het mocht niet baten. Ondanks een overschot aan balbezit en vele kansen, werd er met 1-1 gelijkgespeeld. Het betekende het einde van het dienstverband van Schreuder in Amsterdam. Waar Nederlandse clubs doorgaans een trainer niet direct na een wedstrijd ontslaan, kreeg de vijftigjarige trainer vrijwel meteen na het fluitsignaal te horen dat hij zijn biezen moest pakken. Schreuder is gewogen en te licht bevonden.

Incidenten in Groningen

Niet alleen in Amsterdam, ook in Groningen is het code rood. De Trots van het Noorden nam halverwege november al afscheid van zijn hoofdtrainer. Onder Dennis van der Ree, de opvolger van Frank Wormuth, gaat het voorlopig nog niet veel beter. Donderdag werd een nieuw dieptepunt bereikt met een thuisnederlaag tegen SC Cambuur, dat sinds 1 oktober slechts één doelpunt had gemaakt. De kelderkraker werd ontsierd door een groepje ontevreden Groningen-supporters, dat na de 0-1 het veld bestormde om verhaal te halen. Tomas Suslov liet zich ook van zijn slechtste kant zijn: hij gaf matchwinner Daniël van Kaam, oud-speler van Groningen, een duw in de catacomben.

Zie ook: Gek incident: Suslov duwt matchwinner Van Kaam in catacomben

Mauro Júnior

De beschamende nederlaag van PSV tegen FC Emmen zal voor Mauro Júnior waarschijnlijk nog het hardste aankomen. De verdediger keerde na lang blessureleed eindelijk weer eens terug in de basisopstelling van de Eindhovenaren. Vlak voor rust sloegen de stoppen door en schopte de Braziliaan Emmen-aanvaller Rui Mendes uit de wedstrijd. De doldwaze actie werd geheel terecht bestraft met een rode kaart, waardoor PSV in de tweede helft de achterstand moest zien om te draaien met een man minder. Verder dan een slotoffensief kwam de ploeg van Van Nisterlooij niet, waardoor de volgende pijnlijke nederlaag een feit was. Mauro schrok zelf van de actie en was schuldbewust. De 23-jarige zocht slachtoffer Mendes op om zijn excuses aan te bieden. De KNVB heeft de Braziliaan voor twee wedstrijden geschorst.

NEC benadeeld

Bij NEC waren ze woedend na de 2-0 nederlaag tegen koploper Feyenoord. Vlak voor rust maakte centrumverdediger Iván Marquez een lichte overtreding op Santiago Giménez, wat de Nijmeegse ploeg uiteindelijk moest bekopen met een strafschop. In eerste instantie gaf scheidsrechter Edwin van de Graaf geel, maar na ingrijpen van de VAR stuurde hij Marquez alsnog het veld af. Op de beelden is te zien dat er weinig aan de hand was en dat de rode kaart te zwaar gestraft was. Rogier Meijer, trainer van NEC, gaf na afloop van de wedstrijd aan dat hij het een 'schandalige' rode kaart vond. De KNVB gaf de oefenmeester hierin gelijk, en seponeerde de straf van Marquez.