Feyenoord reageert op AZ en gaat als koploper naar FC Twente

25 januari 2023, 22:59

Feyenoord heeft woensdagavond een gemakkelijke 2-0 overwinning geboekt op NEC Nijmegen. De Rotterdammers namen de koppositie in de Eredivisie op die manier weer over van AZ, dat eerder op de avond won bij Go Ahead Eagles. Het verschil tussen beide ploegen is nu weer twee punten.

Ondanks een dapper begin keek NEC na negen minuten al tegen een achterstand aan. Javairô Dilrosun, die eindelijk weer eens in de basis mocht beginnen, opende namelijk al vroeg de score. Hij combineerde handig met Marcus Pedersen en schoot eenvoudig de 1-0 binnen. Aan de overkant moest Justin Bijlow vervolgens een snel antwoord van NEC voorkomen. De sluitpost ranselde een inzet van Souffian El Karouani uit zijn doel en zag collega Jasper Cillessen die actie kopiëren. Hij voorkwam dat Igor Paixão, die in de eerste helft geblesseerd uitviel, de 2-0 kon maken.

Na de leuke openingsfase namen Feyenoord en NEC gas terug. Dat betekende niet dat er geen doelgevaar te zien was. Vooral de thuisploeg kreeg een aantal mogelijkheden, maar ook de bezoekers lieten zich in aanvallend opzicht gelden. NEC leek de rust te halen met een 1-0 achterstand, maar niets bleek minder waar. Santiago Giménez was Iván Márquez te snel af en trok aan de noodrem. Dat leverde Feyenoord een strafschop op en na bemoeienis van de VAR kreeg de verdediger van NEC tot overmaat van ramp ook nog een directe rode kaart van arbiter Edwin van de Graaf.

Orkun Kökcü bleef oog in oog met Cillessen ijzig kalm en schoot Feyenoord vlak voor het rustsignaal op 2-0. De aanvoerder van de Rotterdammers maakte alweer zijn achtste doelpunt van het seizoen en hijgt Cody Gakpo en Xavi Simons (beiden negen treffers) in de nek. NEC liet het er vervolgens niet bij zitten en dacht vlak voor de thee nog terug in de wedstrijd te komen. De bezoekers verdienden een hoekschop en natuurlijk werd spits Landry Diamata voor het doel geposteerd. Zijn kopbal werd net onder de lat vandaan getikt door de alerte Bijlow.

In de tweede helft werd de wedstrijd vrijwel meteen een stuk minder leuk. Feyenoord had de bal, maar leek de krachten te sparen voor topduels met FC Twente en PSV. Cillessen bracht redding om schoten van Orkun Kökcü en de ijverige Dilrosun. Daarna besloot trainer Arne Slot er flink op los te wisselen en dat kwam het tempo in de wedstrijd niet echt ten goede. Invaller Patrik Wålemark was wel meteen gevaarlijk met een fraai schot van afstand, maar andermaal lag Cillessen in de weg namens NEC. De doelman behoedde zijn ploeg na de rust voor een grotere nederlaag.

De invallers van Feyenoord wilden er in de slotfase nog wel wat van maken. Op aangeven van Wålemark kopte Danilo naast en even later nam Kökcü het doel van Cillessen nog twee keer onder vuur. Dat deed hij echter zonder succes. De gastheer vond het welletjes en richt zijn pijlen nu als koploper op de kraker tegen FC Twente. Aanstaande zondag (12.15 uur) moet Feyenoord namelijk een bezoekje brengen aan De Grolsch Veste. Het verschil tussen Feyenoord en Twente in momenteel zes punten in het voordeel van de Rotterdammers.

Opstellingen en beoordelingen*

Feyenoord: Justin Bijlow 6.5; Marcus Pedersen 6.5, Lutsharel Geertruida 6.5 (70. Neraysho Kasanwirjo 6), Dávid Hancko 6.5, Quilindschy Hartman 6; Mats Wieffer 6.5 (61. Quinten Timber 6), Sebastian Szymanski 6, Orkun Kökcü 6; Javairô Dilrosun 7.5 (70. Patrik Wålemark 6.5), Santiago Giménez 7 (70. Danilo 5.5), Igor Paixão 6 (38. Oussama Idrissi 6).

NEC Nijmegen: Jasper Cillessen 7; Bart van Rooij 6, Iván Márquez 4, Philippe Sandler 6 (54. Terry Lartey Sanniez 6), Souffian El Karouani 6; Dirk Proper 6, Mikkel Duelund 6, Lasse Schöne 6 (70. Andri Fannar Baldursson 5); Elayis Tavsan 5.5 (76. Pedro Margues -), Landry Dimata 6 (54. Calvin Verdonk 6), Ibrahim Cissoko 4.5 (46. Joris Kramer 6).

Man of the Match: Javairô Dilrosun

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen