Koeman breekt met Van Gaal-periode: "Ik wil het anders doen"

23 januari 2023, 14:28

Louis van Gaal sprak in de aanloop naar het WK in Qatar uit wereldkampioen te willen worden met het Nederlands elftal. Van Gaal en zijn manschappen strandden echter al in de kwartfinale tegen Argentinië. Nederland bleef met een chagrijnig gevoel achter. Niet in de laatste plaats omdat het qua voetbal in de meeste wedstrijden niet overhield. De nieuwe bondscoach Ronald Koeman is voornemens het anders te gaan doen.

Het Nederlands elftal haalde op het WK in Qatar zeven punten uit drie groepsduels en was in de achtste finales met 3-1 te sterk voor de Verenigde Staten. In Nederland klonk er desondanks veel kritiek op Van Gaal en zijn manschappen. De oefenmeester was van mening dat hij met een 1-3-4-1-2 het beste resultaat kon behalen. Oranje had in de aanloop naar het eindtoernooi bewezen dat het ook in dat systeem leuk voetbal op de mat kon leggen, maar het kwam er in Qatar simpelweg niet uit.

Koeman heeft het WK uiteraard met 'heel veel interesse' op de voet gevolgd. "En daarmee bedoel ik natuurlijk dat ik vooral met heel veel interesse naar het Nederlands elftal heb gekeken. Ik was heel erg benieuwd naar het systeem en de manier van spelen, hoe dat tot uiting zou komen. Daar had ik door de kwalificatiewedstrijden al een beeld van", vertelde Koeman maandagmiddag tijdens zijn presentatie als nieuwe keuzeheer van Oranje. De opvolger van Louis van Gaal heeft met extra aandacht naar de verrichtingen van Frankrijk gekeken. "Want dat is onze eerste tegenstander in maart." De Fransen haalden voor het tweede WK op rij de finale, maar trokken in een zinderende strijd met Argentinië uiteindelijk aan het kortste eind.

Invulling

Koeman heeft onder meer op basis van het WK bedacht hoe hij het de komende tijd wil gaan aanpakken. "Je maakt je mind op om in te gaan vullen hoe je het zelf wil gaan doen", zei de bondscoach, die dus bekendmaakte terug te keren naar een systeem met vier verdedigers. Daarmee breekt hij met het systeem van Louis van Gaal. Dat betekent niet dat Koeman helemaal geen fan is van spelen met vijf verdedigers. Integendeel zelfs. "Ik denk niet dat het zozeer het systeem is, maar vooral de invulling. Ik heb dat systeem ook een aantal maanden bij FC Barcelona gespeeld en ik kan me niet herinneren dat we eerder zo goed hadden gespeeld. Zet je hoog druk of zak je in. Dat is vaak wat een systeem wel of niet aanvallend maakt."

Van Gaal kreeg gedurende het WK in Qatar vanuit eigen land de kritiek dat hij zijn elftal veel te afwachtend liet optreden. "Ik zag ook wel momenten in wedstrijden dat ik dacht dat het anders kon en ook wel moest", erkende Koeman. "Maar daar is de coach verantwoordelijk voor. Volgens mij proberen we in Nederland – en dat is ook vaak de moeilijkste weg – leuk en attractief te voetballen en twintig interlands ongeslagen te blijven. Het zou ongelooflijk zijn als mij dat ook lukt, maar dat is een ander verhaal. Maar ik denk dat het anders kán en ik wil het ook anders dóén."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen