FC Twente klimt over Ajax heen na fraaie zege op FC Utrecht

22 januari 2023, 16:40

FC Twente heeft de vierde plaats van Ajax overgenomen door een uitstekende overwinning op FC Utrecht. De Tukkers toonden zich in eigen huis volwassen, tegen de uigeklede Domstedelingen, die de ervaring van Sander van de Streek en Jens Toornsta duidelijk misten. Door goals van Vaclav Cerny en Virgil Misidjan profiteert de formatie van Ron Jans van de remise van Ajax: 2-0.

Na het gelijkspel tegen Ajax (0-0) wilde FC Twente deze lijn doortrekken met een goed resultaat tegen FC Utrecht, om zo mee te blijven doen in de top van de Eredivisie. Na het late gelijkspel tegen Go Ahead Eagles (2-2) was ook FC Utrecht gebrand op een overwinning waarmee het gat op de Enschedeërs zou kunnen worden verkleind tot twee punten. Michael Silberbauer kon in het matig gevulde Grolsch Veste niet beschikken over Van de Streek, Sean Klaiber en Toornstra, terwijl bij FC Twente Michal Sadilek met lichte liesklachten ontbrak.

In het eerste kwartier viel er voor het publiek weinig te beleven. De hoogtepunten op de verse grasmat waren enkele mooie kapbewegingen in het uitverdedigen van beide ploegen. Door een gebrek aan scherpte en communicatie gingen veel ballen verloren en verdwenen de nodige passes over de zijlijn. Na verloop van tijd nam FC Twente de teugels in handen en schakelde de ploeg een versnelling omhoog. Met goede combinaties kwam het team van Ron Jans in de buurt van de zestien, maar de paars-zwarte muur van FC Utrecht kon niet geslecht worden. De defensieve werken van de Domstedelingen werden constant belegerd want door hoog druk te zetten had Twente de bal vaak al gauw weer terug.

Nadat de storm was gaan liggen probeerden de bezoekers meer mee te doen, maar Lars Unnerstall bleef in het restant van de eerste helft koukleumen op zijn doellijn. Aan de andere kant zag zijn Griekse college Vasilios Barkas de nodige ballen door het strafschopgebied zeilen, maar ook hij hoefde nauwelijks in te grijpen. Ook het mini-slotoffensief van FC Twente aan het einde van het eerste bedrijf leek hier geen verandering in te brengen, maar Vaclav Cerny besloot in minuut 47 anders. Na een goede onderschepping van Ramiz Zerrouki werd de buitenspeler weggestuurd, waarna hij door de benen van Barkas raak schoot.

In de tweede helft beet Utrecht steviger van zich af. Bas Dost kreeg twee grote kansen om de gelijkmaker binnen te schieten, maar even zo vaak kreeg de boomlange spits net geen voet tegen de bal. Door weinig ingrijpen van de scheidsrechter Martin van der Kerkhof was het tempo hoog, wat in combinatie met grotere ruimtes leidde tot de nodige attractieve momenten. Door een gebrekkige nauwkeurigheid bleven goede doelpogingen aan beide zijden uit. Toen de afwezigheid van daadkracht ook opdook in de Utrechtse defensie, leidde dit tot de 2-0 voor FC Twente. Na een ingooi ver op de Utrechtse helft werd Misidjan niet aangepakt en kon hij in de verre hoek de 2-0 binnenschieten.

Daarmee leek de hoop even weg te vloeien uit de Utrechtse harten. Er werd soms nog wel naar de aanval gezocht, maar FC Twente nam de touwtjes weer in handen. De aanvallende druk van de thuisploeg was wegens de voorsprong niet meer zo hevig als voorheen, maar doordat Utrecht in de slotfase meer ruimtes weggaf creërde de ploeg van Ron Jans toch nog de nodige dreiging. Met het slotoffensief van FC Utrecht keerde de energie bij de bezoekers weer terug, maar Anastasios Douvikas kwam na mistasten van de betrouwbare Lars Unnerstall niet tot scoren.

Man of the match: Vaclav Cerny

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen