Brighton profiteert niet na topper; Everton gedeeld hekkensluiter

21 januari 2023, 18:07

In de Premier League was het zaterdagmiddag vooral onderin spannend. De degradatienood is na twintig wedstrijden het hoogst bij Everton en Southampton, die ook dit keer niet wisten te winnen van respectievelijk Aston Villa en West Ham United. Iets hoger op de ranglijst kon Brighton & Hove Albion niet profiteren van het gelijkspel tussen Liverpool en Chelsea eerder op de middag.

Leicester City - Brighton & Hove Albion 2-2

Voor Brighton & Hove Albion viel zaterdagmiddag erg veel te winnen. The Seagulls wonnen vorige week van Liverpool en zagen die ploeg nu gelijkspelen tegen Chelsea, waardoor het verder uit kon lopen. Bovendien zou het bij een zege dichter bij nummers vijf en zes Tottenham en Fulham kruipen, die maandag tegenover elkaar staan. Die belangen leken ook bij Brighton duidelijk, want na een klein halfuur krulde Kaoru Mitoma op fenomenale wijze de 0-1 in de verre kruising.

Zie ook: Video: Japanner zet Brighton met schitterende krul op voorsprong

Joël Veltman zag het vanaf de bank gebeuren, maar mocht kort erna - na precies dertig minuten - al invallen. Hij verving de geblesseerde Adam Lallana en nam achterin plaats naast landgenoot Jan Paul van Hecke. De nul hielden zij niet, want tegen het einde van de eerste helft was het de bij Leicester City net ingevallen Marc Albrighton die gelijk maakte. Na rust was het Harvey Barnes die de thuisploeg na een reeks van vijf nederlagen naar de eerste overwinning zou schieten. Uiteindelijk werden de punten echter gedeeld: in de slotfase tekende Evan Ferguson namens Brighton voor de 2-2.

West Ham United - Everton 2-0

Wat in het verleden geregeld een mooi affiche was tussen twee ploegen uit het linkerrijtje, was nu een degradatiekraker: West Ham United tegen Everton. Voor de ploeg uit Liverpool waren de zorgen het grootst, en na de ontmoeting van zaterdag zijn die er niet minder op geworden. Het was aanvaller Jarrod Bowen die de wedstrijd met twee goals in zeven minuten tijd de kant van de thuisploeg op schoot. De eindstand van 2-0 was daarmee al voor rust bereikt. Zo staat het sinds begin jaren '50 niet meer gedegradeerde Everton na twintig wedstrijden (gedeeld) onderaan in de Premier League.

Bournemouth - Nottingham Forest 1-1

Concurrent Bournemouth had zaterdag wel even de hoop dat het uit de degradatiezone zou ontsnappen. De ploeg had de laatste zes wedstrijden verloren en voerde daarom de nodige wijzigingen door, wat onder meer betekende dat oud-Feyenoorder Marcos Senesi voor het eerst sinds 3 september niet aan de aftrap van een Premier League-wedstrijd stond. Het leek goed uit te pakken voor The Cherries, want na een klein halfuur schoof Jaidon Anthony de openingstreffer binnen. De zege werd echter niet over de streep getrokken; in minuut 84 redde Sam Surridge een punt namens de bezoekers. De verliesreeks van Bournemouth is voorbij, maar de degradatiezorgen nog lang niet.

Southampton - Aston Villa 0-1

Dat Everton nog niet helemaal onderaan staat, komt doordat ook Southampton zaterdagmiddag een nederlaag leed. Thuis tegen Aston Villa zorgde een treffer van Ollie Watkins ervoor dat The Saints op doelsaldo onder de ploeg van Frank Lampard blijven staan. Het meest opmerkelijke moment van de wedstrijd gebeurde niet op, niet naast, maar bóven het veld. Er zweefde namelijk een drone over het stadion, waardoor de wedstrijd zelfs moest worden stilgelegd. Na een onderbreking van enkele minuten werd de wedstrijd uitgespeeld.

Zie ook: Wat?! Wedstrijd in Premier League gestaakt door drone in stadion