Excelsior roept sterke reeks FC Volendam op harde wijze halt toe

20 januari 2023, 21:55

FC Volendam heeft de ongeslagen status dit kalenderjaar niet vast weten te houden. Na twee driepunters op rij was Excelsior in Rotterdam met 2-0 te sterk voor de ploeg van Wim Jonk. Een eigen doelpunt van Damon Mirani en een goal van Marouan Azarkan deden de Volendammers de das om. De Kralingers deden daarmee uitstekende zaken, want halverwege de competitie voetbalde de ploeg al negentien punten bij elkaar.

Excelsior trad aan in dezelfde basisformatie als de verloren stadsderby (1-0) tegen Sparta. Bij FC Volendam voerde Wim Jonk noodgedwongen één wijziging door na de 2-1 winstpartij op RKC Waalwijk. Brian Plat verving de geblesseerde Oskar Buur. Beide ploegen maakten dit jaar de stap naar het hoogste niveau. Excelsior deed dat voor de negende keer, terwijl FC Volendam het record met tien promoties in handen heeft. Het was dan ook geen wonder dat deze wedstrijd in 1984 voor het laatst in de Eredivisie werd afgewerkt. Voor zowel de Rotterdammers als de Volendammers was dit dan ook een sleutelwedstrijd om volgend seizoen wederom ten tonele te verschijnen in de Eredivisie.

Excelsior werd na een kwartier in het zadel geholpen door de ploeg uit het vissersdorp. Nadat doelman Filip Stankovic mistastte, was het hoofd van de onfortuinlijke Damon Mirani het eindstation van de openingstreffer van het thuisteam. Het was geen toeval dat een eigen goal de Rotterdammers op weg hielp, want de ploeg heeft zelf nauwelijks scorend vermogen. Excelsior telde na de 1-0 nog steeds zeven topscorers met slechts twee doelpunten. Marouan Azarkan kon daar verandering in aanbrengen, maar zag vlak voor rust zijn inzet gekeerd worden door Stankovic. Daaropvolgend vond Couhaib Driouech in de rebound van dichtbij de paal, waardoor de marge minimaal bleef. 

In het tweede bedrijf liet Excelsior het via Driouech, Kharchouch, Horemans en Baas na om de wedstrijd in het slot te gooien. Het ontbrak aan stootkracht in de Volendamse voorhoede, maar Wim Jonk wachtte tot twintig minuten voor het einde om aanvallende impulsen binnen de lijnen te brengen. Oud-Excelsior-speler Daryl van Mieghem en Henk Veerman betraden het veld, waarna AZ-huurling Peer Koopmeiners bij de thuisploeg zijn Eredivisie-debuut maakte. Ondanks deze wisselingen veranderde het spelbeeld nauwelijks én na een fraaie rush bracht Julian Baas teamgenoot Marouan Azarkan in stelling. Hij schoot de 2-0 - die al lang in de lucht hing - binnen en bezorgde Excelsior daarmee drie punten. Met deze overwinning neemt Excelsior voorlopig afstand van de gevarenzone, waar FC Volendam zich nog in bevindt.

Man van de wedstrijd: Marouan Azarkan

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen