Transferweekje: Ajax en PSV druk op zoek, wat doet Ten Hag?

21 januari 2023, 12:00

De transfermarkt is inmiddels alweer een tijdje open en dat betekent volop transfers, huurdeals én geruchten. Wat gaan de komende weken ons brengen? Een overzicht van de meest aannemelijke, terugkerende geruchten en verhalen van de afgelopen zeven dagen uit binnen- en buitenland.

Vleuggellam PSV moet aan de bak

Met Cody Gakpo raakte PSV nog voordat de winterse transfermarkt open was de grote uitblinker van de eerste seizoenshelft kwijt. De clubtopscorer bekroonde een uitstekend WK met het Nederlands elftal met een overgang naar de Premier League, waar Liverpool zijn nieuwe bestemming werd. In Engeland mag hij het straks mogelijk gaan opnemen tegen zijn oude PSV-ploegmaat Noni Madueke, die deze week in het kielzog van Gakpo naar Chelsea vertrok. Door het vertrek van de twintigjarige Engelsman moet trainer Ruud van Nistelrooij zonder zijn twee beste vleugelspelers de titelstrijd zien voort te zetten. PSV werkt alvast wel aan de komst van een nieuwe aanvaller, maar de Portugees Fábio Silva kan niet op de posities van Gakpo en Madueke uit de voeten. Hij is de beoogde stand-in van Luuk de Jong in het centrum van de aanval. Voor de vleugels dacht PSV aan Arnaut Danjuma, maar hij lijkt voor een overgang naar Everton te gaan kiezen. De komende weken worden cruciaal voor PSV: slaagt het erin om het vertrek van Gakpo en Madueke op te vangen? Tussendoor werd het vertrek van Bruma ook nog even officieel, al zal men dát in Eindhoven niet echt voelen. 

Ajax speurt door naar buitenspeler

Naast PSV was ook Ajax in de markt voor Arnaut Danjuma. Ondanks de aanwezigheid van Dusan Tadic en Steven Bergwijn wil de club blijkbaar nog altijd een vleugelspeler toevoegen aan de selectie. Na het mislopen van de Oranje-international wordt de club nu gelinkt aan Leeds United-aanvaller Jack Harrison (26). Volgens CBS-journalist is de belangstelling in de Engelsman niet nieuw, de Amsterdammers zouden hem al ruim een jaar in het vizier hebben. De regerend landskampioen ondervindt echter hevige concurrentie voor de linksbuiten. Arsenal zou hem namelijk ook op het lijstje hebben staan nadat de beoogde winterversterking Mykhailo Mudryk voor stadgenoot Chelsea koos. Ook het Atalanta Bergamo van Teun Koopmeiners, Marten de Roon en Hans Hateboer houdt Harrison naar verluidt in de gaten. 

Komen en gaan van spelers in de Euroborg

Het water staat FC Groningen sportief aan de lippen. Na de winterstop werd nog niet gewonnen in de Eredivisie en werd de club bovendien beschamend uitgeschakeld in de KNVB Beker door de amateurs van Spakenburg. Er moest dus wat gebeuren in de Euroborg, zoveel was duidelijk. Technisch directeur Mark-Jan Fledderus kende een drukke week. Met de Zweed Aimar Sher (Spezia, gehuurd), de Noor Johan Hove (Stromsgødset, gekocht) en de Deen Mads Bech Sørensen (Brentford, gehuurd) trok Fledderus een heel blik Scandinavische aanwinsten open. Zij worden mogelijk nog gevergezeld door de Noor Jens Petter Hauge. De buitenspeler wordt door Eintracht Frankfurt momenteel verhuurd aan KAA Gent en wordt daarnaast ook begeerd door Fortuna Sittard. Aan de andere kant nam FC Groningen deze week afscheid van Cyril Ngonge. De rol van de Belgische aanvaller was in de Euroborg uitgespeeld nadat hij meermaals in opspraak kwam, hij tekende deze week bij het Italiaanse Hellas Verona. Mogelijk wordt hij gevolgd door Neraysho Kasanwirjo, die dit seizoen in Groningen niet in zijn beste vorm verkeert maar toch een overgang naar Eredivisie-koploper Feyenoord heeft gemaakt.

Ten Hag blijft voorin zoeken

Met Wout Weghorst haalde Manchester United al een aanvallende versterking, maar is daarmee wellicht nog niet uitgewinkeld. The Red Devils hebben wel oren naar de komst van Marco Reus, die na dit seizoen transfervrij is. Als er niemand komt, is het de vraag of de Nederlander nog buitenspelers wil laten gaan. Het gerucht dat Anthony Elanga naar Borussia Dortmund zou gaan, is volgens Sky Sports in elk geval onjuist. Of de jonge uruguayaan Facundo Pellistri wel verhuurd gaat worden, is nog niet helemaal duidelijk. Zeker is dat er voorin nog het een en ander gaat gebeuren bij Manchester United in het restant van deze window. 

Achterhoede Internazionale

Hoe ziet de achterhoede er volgend jaar uit? Milan Skriniar heeft een aflopend contract en wil ondanks een monsteraanbieding volgens diverse Franse media niet bijtekenen bij de grootmacht uit de Serie A. Hij zou volgend jaar tekenen bij Paris Saint-Germain, weet Le Parisien. Ook Stefan de Vrij heeft een aflopend contract: van hem is ook nog de vraag of hij zijn handtekening zet onder een nieuwe verbintenis. De Nederlander wil namelijk nog eenmaal een groot contract tekenen. Denzel Dumfries staat ook in de belangstelling van diverse clubs: Manchester United en FC Barcelona werden genoemd als nieuwe club, maar volgens La Gazetta dello Sport heeft ook Chelsea zich gemeld voor de Nederlander. En dan lopen ook de contracten van huurlingen Francesco Acerbi en Robin Gosens af, hetzelfde geldt voor keeper Samir Handanovic. 

Ziyech op zoek naar speelminuten

Chelsea is deze winter ongekend actief op de transfermarkt. Met Mykhaylo Mudryk en Noni Madueke haalde het al twee spelers die op de vleugels uit de voeten kunnen en dus wordt de kans op speeltijd voor Hakim Ziyech alleen nog maar kleiner. De Marokkaanse oud-Ajacied kende een prima WK in Qatar maar lijkt zich bij de Londense club geen illusies te hoeven maken over een vaste basisplaats. Volgens de Daily Telegraph kan de 29-jarige Ziyech een fraaie stap in de Premier League maken, want het steenrijke Newcastle United, dat vooralsnog derde staat in de competitie, zou zijn komst wel zien zitten. Daarnaast zou Ziyech spelen met de gedachte om Memphis Depay op te gaan volgen bij FC Barcelona. Volgens de Spaanse krant Sport heeft hij zichzelf zelfs aangeboden bij de club die hem vorige winter ook al op de korrel had maar toen uiteindelijk koos voor Adama Traoré. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen