Degradatiespook rammelt keihard aan de poorten van de Euroborg

16 januari 2023, 07:17   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

FC Groningen verloor zondag in de eigen Euroborg kansloos van Eredivisie-koploper Feyenoord. Dat het slechts 0-3 werd, had het voornamelijk te danken aan de vele kansen die Feyenoord om zeep hielp en doelman Michael Verrips, die met een aantal knappe reflexen de schade nog enigszins beperkt hield voor de ploeg van kersvers hoofdtrainer Dennis van der Ree. Na de wedstrijd is één ding duidelijk voor de Groningers: er moet héél snel iets gebeuren wil FC Groningen een op alle fronten rampzalige degradatie voorkomen.

'Als' telt niet in het voetbal, maar áls de 1-2 die Ricardo Pepi twintig minuten voor tijd maakte was blijven staan, dan had FC Groningen wellicht een (zeer onverdiend) punt kunnen overhouden aan de confrontatie met de lijstaanvoerder. De Amerikaan beroerde even eerder de bal echter met de hand, en dat was de arbitrage niet ontgaan. En dus kwam de aansluitingstreffer er niet en kon Feyenoord in blessuretijd via invaller Santiago Giménez alsnog uitlopen naar een 0-3 zege.

Lees ook: Feyenoord wint wél en zet Ajax en PSV op serieuze achterstand 

Behoudens de geannuleerde treffer van de Amerikaanse huurling hoefde Feyenoord-doelman Justin Bijlow {image[359837][right-half][]}zondag slechts een enkele redding te verrichten en dat pas na 80 minuten spelen. Bijlow gaf na afloop grijnzend toe dat hij het in het eerste kwartier zelfs 'een beetje koud' had gehad, zó weinig kreeg hij in de Euroborg te doen. Nadat de Trots van het Noorden de competitie een week geleden hervatte met een pijnlijke 1-0 nederlaag bij Excelsior, blameerde het zich donderdag in de KNVB Beker door in eigen huis te verliezen van de amateurs van Spakenburg, dat er met een 2-3 zege vandoor ging. 

Jonge as

Tegen Feyenoord gaf Van der Ree andermaal het vertrouwen aan de zeventienjarige Thijmen Blokzijl. De piepjonge centrale verdediger vormde tegen Spakenburg nog een duo met de ervaren Mike te Wierik (30), maar die werd drie dagen later naar de bank verwezen ten faveure van Radinio Balker (24). Op het middenveld moesten Neraysho Kasanwirjo (20) en Ragnar Oratmangoen (24) de balans bewaken, terwijl Luciano Valente (19) wat korter achter de eenzame spits Pepi (20) werd geposteerd. 

Voor al deze jonge spelers in de as is individueel genoeg te zeggen. Zo is duidelijk te zien dat Blokzijl écht talent{image[359838][right-half][]}heeft en is Pepi al geruime tijd Amerikaans international. Het pleit bovendien voor debuterend hoofdtrainer Van der Ree dat hij het aandurft om jonge spelers op cruciale posities de kans te geven, zelfs nu het water FC Groningen aan de lippen staat. Het betekent echter wel dat in de as een of meerdere ervaren spelers ontbreken die de jonge ploeg bij de hand kunnen nemen als het tegenzit. In de persoon van Joey Pelupessy (29) dacht technisch directeur Mark-Jan Fledderus een dergelijk type afgelopen zomer te hebben gevonden. Maar nadat hij onder de in november ontslagen Frank Wormuth al uit de basis verdween, gebruikt ook diens voormalig assistent en opvolger Van der Ree Pelupessy vooralsnog óf als invaller, óf zoals zondag tegen Feyenoord helemaal niet. 

Eerste versterkingen in aantocht?

Ondertussen is de winterse transfermarkt bijna twee weken open, maar wist technisch directeur Fledderus vooralsnog geen directe versterking te presenteren. Daar lijkt op korte termijn overigens wel verandering in te gaan komen, want volgens nog niet door de club bevestigde geruchten zal FC Groningen op korte termijn de Noorse middenvelder Johan Hove (22) van Stromsgødset bij de selectie gaan voegen. Hij kost de club naar verluidt een transfersom van een miljoen euro, een bedrag dat Fledderus na de recordverkoop van Hove's landgenoot Jørgen Strand Larsen aan Celta de Vigo zeker in kas heeft. In de Noorse competitie loopt Hove ongeveer 1 op 4 qua doelpunten, dus over enig scorend vermogen beschikt hij in ieder geval. Daarnaast zou ook Aimar Sher, een twintigjarige Zweedse reservespeler van het Italiaanse Spezia die eveneens op het middenveld speelt, op het punt staan om een huurverbintenis van anderhalf seizoen aan te gaan.

Of een 22-jarige Noor en een twintigjarige Zweed ineens de kar kunnen gaan trekken bij het zwalkende Groningen valt echter te betwijfelen. Met enige weemoed denken de Groningen-fans deze dagen terug aan het seizoen 2018-2019. Ook toen kende de club een belabberde start, maar haalde het in de winterstop een schat aan ervaring binnen met spelers als Paul Gladon, Thomas Bruns en Illias Bel Hassani. Vervolgens werden zelfs de play-offs om Europees voetbal nog gehaald doordat Danny Buijs zijn elftal alsnog naar de achtste plaats op de ranglijst wist te leiden. En dus is de druk groot op Fledderus om op korte termijn met een ervaren impuls voor het geplaagde elftal te komen, dat ondertussen het degradatiespook steeds dichterbij ziet komen. 

De concurrentie zit niet stil

Terwijl FC Groningen kansloos verloor van Feyenoord, speelden concurrenten FC Emmen en SC Cambuur zestig kilometer zuidelijker doelpuntloos gelijk. Als gevolg daarvan staan de Drenten op de ranglijst nu net als FC Volendam, dat na de winterstop al twee keer wist te winnen, in punten gelijk met FC Groningen dat slechts op doelsaldo nog op de 'veilige' vijftiende plaats bivakkeert. Hekkensluiter Cambuur volgt op nog maar drie punten achterstand en lijkt zich in de komende dagen te gaan versterken met Mimoun Mahi, nota bene oud-clubtopscorer van FC Groningen. 

Lees ook: Waarom de uitslag van FC Emmen - SC Cambuur een logische is

Kerngezond in de KKD?

De roep om stabiliteit en ervaring wordt dus steeds sterker in het hoge noorden. Er zullen snel punten moeten worden gepakt wil FC Groningen niet in een mogelijk desastreuze degradatiestrijd verzeild raken. Onder leiding van algemeen directeur Wouter Gudde wist de club financieel een stuk gezonder te worden in de afgelopen seizoenen, maar daar kopen de Groningers niets voor als er volgend seizoen ineens op de vrijdagavond in de Keuken Kampioen Divisie moet worden gespeeld. Fledderus is in de komende twee cruciale weken aan zet. 

Door: Frank Hoekman

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

FC1993
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Beste Frank Hoekman, goed stuk! Maar het zou fantastisch zijn als je die vijf (!) fouten eruit weet te halen. Succes!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen