'27 spelers gokten op eigen wedstrijden of competitieduels'

15 januari 2023, 18:20   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

27 spelers uit het Nederlandse betaald voetbal hebben in de afgelopen maanden gegokt op wedstrijden uit hun eigen competitie of op wedstrijden waaraan ze zelf deelnamen. Dat meldt de NOS zondagavond. De KNVB is bekend met de 27 meldingen die zijn gedaan, maar kan door wetgeving niet te weten komen om welke spelers het gaat. Het gaat om zes spelers uit de Eredivisie, negentien uit de Keuken Kampioen Divisie en twee uit de Tweede Divisie

Het is voor voetballers strafbaar om te gokken op wedstrijden uit de eigen competitie of op duels waaraan ze zelf deelnemen. De vakbond voor voetballers, VVCS, kijkt echter niet op van het nieuws over de voetballers in Nederland die hebben gegokt op wedstrijden. De vakbond is sinds november bezig met het actief informeren van spelers over de gokregels en ziet altijd wel een speler een hand opsteken als er wordt gevraagd of ze gokken op eigen wedstrijden of competitieduels van concurrenten.

De KNVB benadrukt dat het gokken op wedstrijden absoluut niet kan, maar kan zelf geen verder onderzoek doen naar de gokkers: "Wedden op wedstrijden in eigen competities is expliciet in strijd met de voetbalregelgeving. "Sportbonden krijgen alleen anoniem een signaal en weten niet om welke speler het gaat. "Door dat gebrek aan informatie kunnen wij geen verder onderzoek doen en/of tot een tuchtrechtelijke vervolging overgaan", klinkt het vanuit de voetbalbond.

Dat de KNVB daar niets aan kan doen roept ergernis op bij bookmaker TOTO. Het wedkantoor zag in het vorige jaar twee keer een voetballer gokken op wedstrijden waarvan dat niet is toegestaan, maar kon geen melding maken bij de voetbalbond mocht dit niet melden aan de KNVB: "We zouden dat willen melden aan bonden, zodat zij de integriteit van de sport kunnen waarborgen en passende maatregelen kunnen nemen", geeft TOTO aan, dat pleit voor een verandering in de wet.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen