Oussama Tannane grijpt hoofdrol in verhitte Gelderse derby

15 januari 2023, 14:14

Vitesse heeft zondagmiddag in eigen huis niet weten te winnen van NEC. In de 100ste Gelderse derby, die vol harde duels en overtredingen zat, werd Oussama Tannane binnen een half uur al met rood van het veld gestuurd, waarna geen van beide ploegen nog tot scoren kwamen (0-0). Tegen 10 man van NEC was Vitesse echter niet in staat om tot een doelpunt te komen.

De aanwezigheid van duizenden supporters bij de afsluitende trainingen van zowel NEC als Vitesse maakte duidelijk hoezeer de Gelderse derby leeft bij beide ploegen. De Nijmeegse supporters waren echter niet aanwezig in het Gelredome: na ongeregeldheden vorig jaar zouden er vandaag slechts 400 NEC-aanhangers aanwezig mogen zijn, waarop besloten werd de wedstrijd te boycotten.

In de aanloop naar de wedstrijd ging het echter voornamelijk over Tannane, die begin vorig jaar in onmin met de Vitesse-leiding vertrok en vervolgens een halfjaar later opdook bij NEC. De Marokkaanse middenvelder werd in balbezit constant uitgefloten en ook de Arnhemse spelers probeerden hem uit de tent te lokken. Na iets meer dan twintig minuten werd het kookpunt bereikt. Na een stevig duel met Kacper Kozlowski sloeg Tannane de Pool in het gezicht, waarna hij vervolgens hard onderuit werd gekegeld door Maximilian Wittek. De Duitser kwam er met een gele kaart genadig vanaf, terwijl de Tovenaar van Tétouan met een rode kaart het veld moest ruimen.

Vitesse kreeg tegen de tien man van NEC meer balbezit, maar verder veranderde er weinig aan het spelbeeld. Beide ploegen zaten er kort op en dwongen zo veel fouten af bij de tegenstander. Ballen werden gemakkelijk afgepakt en passes verdwenen soms in het niets. Vitesse bleef de gevaarlijkste ploeg en toonde via aanvallen over voornamelijk de rechtervleugel de nodige dreiging. Het vizier stond echter nog niet op scherp. Kort voor rust kregen Kozlowski, Wittek en Matus Bero kansen om de thuisploeg op voorsprong te zetten, maar hun pogingen scheerden allemaal over de lat.

Na rust voerde Vitesse de druk op met twee corners en enkele kleine kansen in korte tijd. Jasper Cillessen hoefde echter maar weinig in actie te komen. Aan de andere kant moest Kjell Scherpen wel optreden, toen Soufian El Karouani na een goede dribbelactie uithaalde. NEC kreeg wel countermogelijkheden, maar sprong daar niet zorgvuldig genoeg mee om. De druk van de thuisploeg kwam in golven: na een uur werden de Nijmegenaren opnieuw ver naar achteren gedrukt, maar ondanks grotere kansen werd het doel niet gevonden.

Naarmate het einde naderde kwam NEC steeds minder in het spel voor. Vitesse trok met veel mensen ten aanval, maar er viel voor de Arnhemmers weinig te beginnen tegen de rood-groene muur. Het strafschopgebied werd nauwelijks bereikt en als er eens een inzet kon worden geproduceerd, was er altijd wel een Nijmegenaar die zich ertussen gooide. De ploeg van Rogier Meijer probeerde daarnaast zoveel mogelijk tijd te rekken. Pogingen van Bero en Nikolai Baden Frederiksen troffen echter geen doel, waardoor 0-0 de eindstand was. NEC boekt zo het tiende (!) gelijkspel van het seizoen en blijft in het linkerrijtje verkeren, terwijl Vitesse blijft steken op de veertiende plaats.

Man of the match: Million Manhoef.

Lees ook: Vrees NEC komt uit: Tannane pakt vroeg rood na slaande beweging in derby

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen